Екстремни климатични условия и в двете полукълба

Студената вълна с много по-ниски от нормалните за сезона температури продължава да създава затруднения в Североизточните американски щати. В същото време, в Австралия термометрите отчитат топлинни рекорди. Сидни преживя най-горещия си ден от 1939 година насам.

ЗИМЕН АПОКАЛИПСИС: Безпрецедентен циклон връхлита САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Шофьори палят огньове, за да се стоплят в задръстване (ВИДЕО)

Ниските температури в САЩ създадоха сериозни проблеми на пътуващите със самолет. Около една трета от полетите на летище „Кенеди” в Ню Йорк и една четвърт на летище „Логън” в Бостън, бяха отменени. Със закъснение се изпълниха общо три хиляди полета, а в Ню Йорк бе измерена рекордно ниската температура минус 13 градуса. На север от Пенсилвания до щата Мейн температурите бяха още по-ниски, като на места паднаха минус 36 градуса.

Арктическият студ още създава проблеми в САЩ

ПРОЛЕТ ПРЕЗ ЗИМАТА: Продължително затопляне в студените месеци

В същото време рекордни горещини са обхванали източните части на Австралия. Към 15:30 следобят в предградие на Сидни беше отчетена температура 47,7 градуса по Целзий, което го превърна в най-горещото място на планетата за този ден. Доброволци се включиха в раздаването на вода на бездомни хора. Преди 79 години е отчетена съвсем малко по-висока температура, а именно 47,8 градуса. Властите издадоха предупреждение за опасно горещо време и висок риск за пожари.

Жега мори Австралия (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.