Затворени училища и летища, отменени полети и замръзнали магистрали

Невиждан студ и ураганни ветрове връхлетяха Съединените щати. Синоптиците нарекоха явлението циклон-бомба. Вятърът достига повече от 110 километра в час и остави поне 65 хиляди домакинства без ток.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СТУДОВЕТЕ И СНЕГОВАЛЕЖИТЕ В САЩ ТУК

Летищата JFK и Ла Гуардиа в Ню Йорк бяха затворени заради лошото време, а в щата Ню Йорк е обявено бедствено положение. Училищата не работят, а хората се запасиха със стоки от първа необходимост. 

ПЪТЯТ НА БУРЯТА: Ще засегне ли "Елинор" и България

От Флорида до Мейн - повече от 60 милиона американци са изправени пред заплахата лошо време. За първи път от почти 30 години във Флорида заваля сняг. В почти всички щати по Източното крайбрежие има издадено предупреждение за опасно време.

Бурята "Елинор" вилнее в Западна Европа, взе жертва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Причината за безпрецедентно лошото време - циклон, наречен от синоптиците "бомбогенеза" - район с бързо спадащо ниско атмосферно налягане.

Буря остави хиляди без ток във Великобритания

Очаква се да паднат между 15 и 30 сантиметра сняг, а скоростта на вятъра да подмине тази на ураганите, връхлетели Съединените щати през есента.

„Температурите ще бъдат невероятно ниски. Ще се понижат още след бурята, така че този уикенд ще бъде изключително студен”, коментира Херман Шафер от спасителните служби на Ню Йорк.

Ураганни ветрове в Полша убиха дете

Бурята вече прекъсна тока на огромен брой домакинства в щатите Джорджия и Северна и Южна Каролина.

Властите предупредиха, че по крайбрежието има опасност и от наводнения. А с придвижването си на север, стихията се засилва. 

Първият сняг в Гърция взе една жертва и предизвика хаос (ВИДЕО+СНИМКИ)

От посолството ни във Вашингтон съветват всички български граждани, които се намира в района или близо до периметъра на снежната буря в САЩ, да следят метеорологичната обстановка. Местните власти препоръчват на жителите да внимават по време на шофиране, да проверят автомобилите си преди път, да се обличат добре и да не предприемат рисковани излизания в опасното време.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.