Това показва справка на NOVA в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда

Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването с фини прахови частици достигна рекордно високи нива в над 10 града у нас. Това показва справка на NOVA в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда.

ПО ПРАЗНИЦИТЕ: Защо отливът на коли не донесе по-чист въздух в София?

Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата.

Няма да регистрират колите, които замърсяват въздуха над нормата

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите норми. Рекордът се държи от София – станция „Хиподрума” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите „Павлово” и „Надежда” са регистрирали превишаване от почти четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Пулмолог: Отказът да се регистрират коли, които замърсяват, няма да реши проблема

Най-много станции с наднормени нива на праховите частици са отбелязани на 7 януари – общо 22 в цялата страна. Най-високи нива отчитат измервателните станции в столичните квартали „Надежда” (3.07) и „Хиподрума” (2.58) и в ж.к. „Тракия” в Пловдив (2.46).

Праховото замърсяване често води до дихателни и сърдечно-съдови заболявания. По данни на Световната здравна организация всеки ден в страната умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в България по този показател е три пъти над средното за Европа.

Затова специалистите съветват при видимо мръсен въздух затворете прозорците и стойте у дома.

"Децата също да не излизат на разходка. Когато ги водят на детската градина, да слагат плътен шал", къветва пулмологът д-р София Ангелова. 

ПО ПРАЗНИЦИТЕ: Защо отливът на коли не донесе по-чист въздух в София?

И докато данните на Изпълнителната агенция по околна среда тръбят за мръсен въздух още от началото на годината, новата система на Столичната община определя заплахата от замърсяване като ниска. Причината – прогнозите имали 20% шанс за грешка. Въпреки това, от общината обещават ускоряване на процедурите за по-изгоден транспорт при мръсно време по примера на съседна Македония, която пусна градския транспорт гратис заради смога. 

"Да бъде пуснат така наречения зелен билет, за да може хората да се възползват от по-евтин градски транспорт, а при значителни превишения, каквито има в Скопие днес. Да можем и ние да пускаме и безплатен транспорт. Това са мерките, които са заложени. Надявам се, имам уверенията следващия вторник да бъдат разгледани в комисията по екология на Общинския съвет", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Другият замърсител - битовото отопление, остава. Не само в София, но и в страната. По данни на Евростат почти половината българи нямат пари, за да отопляват жилищата си екологично през зимата. Така се оказва, че смог има дори в селата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.