От Съюза на издателите в България предлагат няколко решения на проблема

Европейската комисия да започне международно разследване за концентрация на медийна собственост и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас. За това настояват от Съюза на издателите в България, които представиха „Бяла книга” за свободата на медиите в България.

В книгата се казва, че независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват, предаде БГНЕС. А ако проблемите, посочени в тази „Бяла книга, не бъдат решени, свободните медии в България ще изчезнат напълно.

Съюзът на издателите в България представя няколко решения на проблема.

Сред тях е искането от ЕС да бъдат изпратени независими наблюдатели – международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България.

Записано е още, че препоръка на СИБ към ЕК е да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. 

Стояна Георгиева от mediapool.bg заяви, че огромна част от българските медии всъщност не работят като медийни предприятия, те са съвсем откровени инструменти за влияние или за обслужване на политически или на някакви бизнес интереси.

Книгата е  ретроспекция на факти и събития, случили се от 2006 г.  насам. Тогава страната ни е била на 36-о място по свобода на словото, а днес - на 109-о.

Според издателите, причините за този спад е концентрация на голяма част от медиите в ръцете на един човек - Делян Пеевски, натиск от страна на институциите и икономическата криза. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.