Какво показват последните измервания и дали дупката над Южния полюс ще се затвори напълно?

Озоновият слой на Земята е високо в земната атмосфера. На височина от 10 до 30 километра. А мястото, което наричаме озонова дупка се намира около Южния полюс. 

НАСА: Озоновата дупка се е свила и ще изчезне до 2060 г.

Вече десет години озоновият слой в атмосферата е под наблюдение от спътника "Аура". Сега учените имат доказателства, че именно усилията на човечеството за ограничаване на хлорофлуоровъглеродите е довело до постепенното възстановяване на озона в авмосферата. Големината на озоновата дупка над Южния полюс постоянно варира, но ако през 2000 година е била около 25 милиона квадратни километра, то през миналата година нейната площ се е свила до 15 милиона квадратни километра.

Озоновата дупка е най-малка от 30 г. насам

Преди човечеството да подпише Протокола от Монреал през 1987 година, нивата на озоноразрушаващи вещества в атмосферата се повишаваха драстично. След това картината се обръща на 180 градуса

Космически апарат улови големи пукнатини в ледовете на Арктика

Според модели на НАСА дупката ще изчезне трайно през 2060 година. Глобалната картина има локално измерение, тъй като животът ни тук на Земята е под заплаха без този слой, който ни пази от смъртоносните ултравиолетови лъчи. 

Руски учени откриха озонова дупка над Арктика

Ако направим връзка с глобалното затопляне и Парижкото споразумение за климата от 2015 година, положените усилия, които светът прави сега ще дадат резултат след половин век или повече. 

НАСА: Озоновата дупка се затваря (ВИДЕО)

Вижте повече за климатичните промени и съдбата на планетата ни във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.