За автобусите трябва да се вземе политическо решение, коментира инж. Веселин Давидов

В понеделник, след близо 2-годишно процедурно забавяне, беше подписан договорът за тол системата по пътищата. Какво предстои след този акт?

Тол системата, която ще бъде въведена по пътищата на страната, ще обхване тежкотоварния транспорт – всички превозни средства над 3,5 тона”, обясни инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет  на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Тол системата готова след 19 месеца (ВИДЕО)

„Целта е да се промени сегашният модел за финансиране на пътищата. Към настоящия момент над 2/3 от приходите се формират от леките автомобили. Това е несправедливо и неправилно”, коментира инж. Веселин Давидов.

Сърбия въвежда тол такси за нов участък от магистрала

„Фокусът на тол системата ще е основно върху транзитни трасета, пътищата със свързващо транснационално значение”, уточни той. 

Край на касите по магистралите в Гърция

"Предвидено е и автобусите да могат да бъдат обхванати от оборудването на тол системата. Самото тарифиране на този етап все още не е финализирано. За автобусите трябва да се вземе политическо решение - дали при тях трябва да е винетният принцип или трябва да се премине към принципа на изминато разстояние т.е. тол такси", каза още инж. Давидов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.