До есента ще е ясно каква част от пътищата ще бъдат обхванати от системата

След близо 2 години обществени поръчки и обжалвания, договорът за тол системата у нас е факт. Компанията "Капш Груп" ще има 19 месеца, за да изгради инфраструктурата. Какво всъщност ще представлява тази система, каква част от пътищата у нас ще обхваща и колко ще плащаме? Вижте отговорите на тези въпроси във видеото.

Подписват договора за новата система за плащане по магистралите

До есента ще е ясно каква част от пътищата ще попаднат в обхвата на тол системата. Засега се обсъжда вариант това да са 8 хиляди километра от пътищата на страната - магистрали, първокласни и второкласни пътища. Тол системата ще се изгради в следващите 7 месеца. Следва тестване и поетапно въвеждане на електронното заплащане.

Тол системата за българските пътища - официално в ход

Инфраструктурата няма да е подобна на тези в съседни страни, като Гърция или Сърбия - с гишета на магистралата, с хора в тях, които регистрират автомобила и при които плащаме такса.

Сърбия въвежда тол такси за нов участък от магистрала

В България става въпрос за система от последно поколение, с която ще можем да си купуваме електронната винетка в интернет или на специални терминали, а по пътищата ще има уреди, които ще засичат и сканират автомобилите в движение.

Край на касите по магистралите в Гърция

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.