След подписването на договора за дружба темата е основна в западната ни съседка

Македонски монаси призовават за братски отношения с България. След подписването на договора за дружба, темата е основна за цялото общество в западната ни съседка.

А днес край Охридското езеро се събра рекордно множество, за да вадят кръста от водата за Богоявление.

Бигорската света обител е тук от хиляда години. Тогава на това място е открита чудотворната икона на свети Йоан Кръстител, която и днес е в храма. Денят е специален, защото манастирът носи името именно на христовия кръстител.

„Господ дойде да се кръсти, не защото той имаше нужда от кръщение, той беше напълно чист. Но той  дойде, за да очисти човека от неговите грехове. И тъкмо това се случва на днешния празник”, обясни отец Кирил, Бигорски манастир „Свети Йоан Кръстител”.

Богоявление на Охридското езеро (ВИДЕО)

Посреща ни отец Кирил. Знае, че не само празникът ни е довел тук. Но и едно специално писмо. Писмо, което игуменът и монасите пишат веднага щом разбират, че страната им е подписала договор за приятелство с България.

„Един с друг – братята понякога се различават и по вид, и по характер.  Но това не трябва да ги прави неприятели, все пак те са братя, излезли от една утроба. Така трябва да гледаме и на нашите два народа – българския и македонския. Имаме едни духовни родители – светите братя Кирил и Методий, имаме един кръщелен купел -  по времето на цар Борис-Михаил. И това нещо е безспорен исторически факт и именно то ни прави братя”, смята отец Кирил.

И ако според монасите историята ни прави близки, то според някои учени – точно тя може да ни раздели още повече. Документът за добросъседство предвижда обективната истина за историята да се търси от българо-македонска експертна комисия. Всеки с радост би приписал поражението си на друг, но как ще поделим героите?

„Цял живот някой е писал нещо и сега изведнъж да си смени мисленето! Могат да го направят само нови генерации. Има много предразсъдъци, на нас ни трябва да отворят границите, трябва ни контакт хора с хора, трябват ни съвместни икономически проекти. Последното нещо, което ни трябваше, е да ровим в историята”, заяви д-р Йован Донев, Институт по история на Македония.

„Проблемът е на пушките, на войната, на генералите и на политиците. Сега вече заглъхнаха пушките и проблемът е на политиците. Политиците трябва да решат проблема между България и Македония, а не историците”, заяви Владимир Перев, журналист и юрист.

А в манастира вярват, че може би това ще са свещениците.

Може ли вярата да излекува раните и да ни сближи отново едни с други?

„Не само, че може. Според моето скромно мнение, това е единствената движеща сила, която може да направи това”, заяви отец Кирил.

Знаят, че дотам се стига трудно. Но всяка крачка от пътя си струва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.