Директивата беше приета покрай финансовата криза

Европейската комисия поиска днес от България, Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция да приложат изцяло промените в директивата за пазарите на финансови инструменти в националното си законодателство.

Евростат: Българите харчат най-много за интернет и телефон в ЕС

Директивата беше приета покрай финансовата криза, за да подпомогне изграждането на по-прозрачни, конкурентоспособни и уеднаквени финансови пазари в ЕС, за да има по-малко търговия извън регулираните пазари, по-голяма защита за инвеститорите и потребителите, и за да се подобри финансовата стабилност.

Две агенции повишиха кредитния рейтинг на България

Директивата уеднаквява законодателството за организационните изисквания към инвестиционните посредници, регулираните пазари, пазарите на малките и средните предприятия и услугите за докладване на данни. Тя въвежда общи разпоредби за извършване на стопанска дейност за инвестиционните услуги, включително поощренията, изискванията за оповестяване и правилата за управление на продуктите.

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ПРЕЗ 2018 Г.: Бизнесът търси квалифицирани кадри

Въпреки че първоначалният срок за прилагане на директивата беше удължен с една година - от 3 юли 2016 г. на 3 юли 2017 г. - посочените държави не са въвели изцяло или изобщо не са приложили разпоредбите в националното си законодателство. Комисията поиска също от България, Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Испания да въведат изцяло директивата за защитата на финансовите инструменти и паричните средства, принадлежащи на клиенти, задълженията за управление на продукти и правилата, приложими към предоставянето или получаването на такси, комисиони или други парични или непарични облаги.

Ако мерките за пълно прилагане на тези директиви не бъдат съобщени в срок от два месеца, ЕК може да реши да предяви иск срещу тези държави пред Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.