Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%

Бълария на челно място в Европа по лоши кредити. Това показва работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да добавим и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Къде сме на картата на Европа?

Средно лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече. За да не се стига до задънена улица, финсистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Тоест, ако вземем за пример средната работна заплата - 1064 лв., тоест вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.

ИЗМАМА С КРЕДИТИ: Как примамват потърпевши с ниски лихви?

Всичко, в случая на Стефан са неговите задължения. Мъжът е на 80 години. Има два кредита- потребителски и бърз. Получава пенсия в размер на 380 лева.  Почти цялата сума отива към банката.

„Лишавам се от някои неща. Първо са лекарствата, после вече за кредити, около 200 лева. Гледам да се справя”, обяснява Стефан Вълков, пенсионер.

Какво ще се промени, когато България въведе еврото?

Този път е успял. Разказва, обаче, че през студените месеци често пресрочва вноската към банката, за да не остане без ток или без лекарства.

„Зимно време сметките са по-тежки”, казва още Стефан Вълков, пенсионер.

Така влиза в статистиката с лошите кредити. Изтеглил повече от колкото може да върне.

Крият ли рискове бързите кредити? (ВИДЕО)

„Винаги да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост”, коментира Десислава Николова, финансов анализатор.

По данни на Европейската комисия, около 12 на сто от всички заеми у нас попадат в графата - лоши или необслужвани.

КОЛЕДА НА КРЕДИТ: Харчим над 2 млрд. лв. за празниците

Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13 %. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.

Репортери: Методи Владимиров, Екатерина Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.