Очаква ли се голяма януарска вълна на теглене на бързи кредити?

Увеличил ли се е броят на хората, които са изтеглили бързи кредити по празниците? Очаква ли се през януари да има още по-голяма вълна на теглене на бързи кредити? Какви нелоялни търговски практики все още съществуват при взимането на бързи кредити? 

СЛЕД ГОЛЯМОТО ХАРЧЕНЕ: Как да спасим бюджета до заплата?

Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и Димитър Маргаритов от Комисия за защита на потребителите гостуваха в "Здравей, България", за да отговорят на тези въпроси.

КОЛЕДА НА КРЕДИТ: Харчим над 2 млрд. лв. за празниците

Николай Цветанов заяви, че статистиката не показва бум на кредитирането през декември, а пик от 10 процента над средното за месеца. Той каза, че няма и бум на необслужване на заеми - такива са под 3 процента. Необслужването е по-характерно за онлайн базираните кредити, заяви той.

Експерт: Няма да има рязък скок на лихвите по ипотеките (ВИДЕО)

На въпрос за незаконните такси Димитър Маргаритов отговори, че КЗП е прегледала общите условия на над 50 небанкови финансови институции. От тях 47 дружества са възприели препоръките на комисията и са изчистили общите условия от въпросните клаузи. По-често от комисията се натъкват на нелоялни търговски практики. Една от тях е принуждаването на гражданите, да подписват не само договори, но и записи на заповеди. С тях потребителите се задължават безусловно да изплатят дадена сума, което ги поставя в зависимо положение. От около две години според закона такъв ефект не може да бъде предизвикван без знанието на потребителя, заяви Маргаритов. Той подчерта, че комисията може и би санкционирала подобни нелоялни търговски практики. 

Служител във фирма за кредити заплашил клиент, че ще "получи детето си в колет"

Едва около четири процента от жалбите, които КЗП получава, касаят проблеми с потребителски кредити, което според него е индикация, че пазарът е „изчистен от различни некоректни практики”. Той припомни, че гражданите имат право да развалят договорите си в 14-дневен срок.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.