Недоволните се събраха на площад "Синтагма"

Стотици хиляди излязоха на протест в центъра на гръцката столица Атина заради спора за името на Македония. Недоволните се събраха на площад "Синтагма", за да поискат смяна на името на бившата югославска република.  

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Последните проучвания показват, че 65% от жителите на Гърция не искат в името на страната със столица Скопие да има "Македония" или "македонски". 

По данни на организаторите на протеста са присъствали 1,5 милиона души, а по данни на полицията - 140 000 души. Анализатори твърдят, че реално на митинга е имало около 300-400 000 души.

Един от най-важните хора, които в неделя говориха пред събралото се множество, беше композиторът Микис Теодоракис. "Да признаем името на Македония е крачка назад. В конституцията им пише, че сме техни врагове", заяви той от трибуната.

Стигна се и до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. 

Десетки хиляди гърци се стичат на протеста заради името на Македония (ВИДЕО)

Група от крайнодесни екстремисти с качулки и гръцки знамена в ръцете са влезли в сблъсъци със силите на полицията, след като са се опитали да преминат през загражденията в близост до Атинския университет, съобщава Агенция "Фокус".  

СПЕЦИАЛНО ЗА NOVA: Зоран Заев: Ще има референдум в Македония

На друго място в центъра на Атина група екстремисти са нападнали мъж, който напускал митинга на "Синтагма" и носел гръцкото знаме. 

Заев пред NOVA: Спорът за името на Македония ще се реши преди средата на 2018-а (ВИДЕО+СНИМКИ)

Митингът бе организиран от крайнодесни гръцки политици и партии, подкрепен е от профашистката „Златна зора“ и групировката "Рубикон". 

Те също настояват по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата. 

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обаче е категоричен, че това няма как да се случи, защото Република Македония е призната под това име от много държави по света. 

Заплахи за "проливане на кръв" на предстоящ гръцки протест за Македония

Тази неделя говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос коментира, че преговорите със Скопие не зависят от митинга в Атина. 

 "Правителството се опитва да намери патриотично решение на спора за името, който създава проблеми на страната вече 25 години, но това не означава, че ще направим външната политика на Гърция, заложник на "националните права", подчерта той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.