"Надявам се решението, което постигнем, да бъде достойно за гражданите на Македония и за гражданите на Гърция", коментира той

„Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдума, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите приятели от Република Гърция. Смятам, че това окончателно ще премахне техните резерви за това, че народът стои зад решението, което ще бъде взето. Убеден съм, че македонците ще застанат зад това решениеза смяна на името на Македония. Надявам се решението, което постигнем, да бъде достойно и за гражданите на Македония, и за гражданите на Гърция”. Това заяви специално за NOVA македонският премиер Зоран Заев след срещата си с Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония.

Заев пред NOVA: Спорът за името на Македония ще се реши преди средата на 2018-а (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заев изтъкна, че е оптимист и вярва, че спорът ще бъде решен.

„Радвам се, че заедно с нашите партньори и южните съседи от Гърция правят всичко възможно да дебатът да върви леко и да се стигне до решения. Но нека да ни разберат и нас – това е проблем между Македония и Гърция, който стои на дневен ред повече от 25 години на Балканите. Надявам се да се доближим до решението на проблема, което да бъде приемливо и за двете страни в спора, така че да се запази достойнството и авторитета и на двете страни. Така се градят приятелства. И само така можем да се впуснем в предизвикателствата, които очакват целия Балкански полуостров”, коментира още Зоран Заев.

СНИМКИ ОТ СРЕЩИТЕ НА МАТЮ НИМИЦ В МАКЕДОНИЯ ВИЖТЕ ТУК

На въпрос дали очаква развитие по проблема до края на годината, Заев отвърна: „Ние знаем, че за Македония, за Западните Балкани към края на месец юни тази година ще трябва да има окончателен отговор, а той е вплетен и в интеграцията на всички тези държави. Две държави вече са кандидати и очакват да им съобщят датата за преговори за членство в Европейския съюз – това са Албания и Македония. Тук са и Босна и Херцеговина, които пък очакват да получат сериозна положителна препоръка за нейните перспективи за еврочленство. Ако ние бъдем мъдри да решим този проблем, ще хванем и тези перспективи”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.