Македонският премиер подчерта, че не вижда нужда от промяна на конституцията, за да се задоволят гръцките искания

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев повтори, че решението на спора за името с Гърция трябва да гарантира идентичността и достойнството на двете страни и и тук няма никакви дилеми, съобщава БГНЕС.

Стъпка към намиране на компромис за името на Македония

"Не виждам необходимостта от промяна на конституцията", каза той, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на разрешаване на проблема с името се обсъждат конституционни промени.

Заев: Приемаме географското определение за името на Македония

"Искането за промяна на Конституцията в преговорите за името е гръцка позиция, но ние имаме нашата. Македония вече промени конституцията си през 1993 г. Направихме голяма крачка за премахване на иредентизма. В момента всичко, което правим, е да докажем, че Македония няма никакви териториални претенции. Македония иска да изгради приятелски отношения и в тази връзка не виждам причини за подобни промени", подчерта Заев.

Еврочленство за Западните Балкани най-рано 2025 г.

Той повтори, че решението за името трябва да гарантира идентичността и достойнството на двете страни и тук не трябва да има никакви съмнения. Заев припомни, че вчера е представил позицията на своето правителство за географско определение на името. "Ние оставаме на мнение, че достойнството и идентичността са важни неща. Убеден съм, че Македония може да постигне консенсус по този въпрос в и ще намери решение в името на своята евроатлантическа перспектива", посочи още македонският премиер.

Радев приветства решението на ЕС за Западните Балкани

Той е убеден, че това може да се направи от държавните институции, политическите субекти - правителството и опозицията заедно.

„Бъдете сигурни, че знаем какво е възможно. Ще направим всичко по силите си, за да намерим решение на този горещ 25-годишен проблем, но не на всяка цена“, категоричен е Заев

Ердоган срещу Гърция: Анкара винаги ще застава зад Македония

Според него има радикални структури и в двете страни, но трябва да направим всичко възможно, за да намерим решение за изграждане в бъдеще на двустранно и регионално приятелство с всички страни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.