По-рано македонските власти прекръстиха летище "Александър Македонски" на "Международно летище Скопие"

Ние сме готови да приемем географско определение. Това каза македонският премиер Зоран Заев по отношение на спора за името между властите в Скопие и Атина, предадоха МИА и ТАСС, цитирани от БГНЕС.

Ердоган срещу Гърция: Анкара винаги ще застава зад Македония

"Искам нашите граждани и тези на Гърция да знаят подробностите, но най-вече искам истински да успеем в преговорния процес и поради тази причина в тези моменти е необходима известна доза на внимателност. Да дадем шанс на успеха, но в същото време ще кажа следното: Ние сме готови да приемем географско определение и тук ще спря, защото този въпрос е съществен и трябва да дадем шанс чрез преговори да намерим решение", каза още Заев на съвместна пресконференция със Самуел Жбогар, шеф на делегация на ЕС в Скопие.

Еврочленство за Западните Балкани най-рано 2025 г.

Заев подчерта, че "следи внимателно събитията в Гърция и реакциите у дома, но колкото и да е трудно намирането на решение, той е оптимист". "Аз съм оптимист, може да се намери решение. Аз съм убеден, че ако водим сметка за интересите и на другата страна, за южния ни съсед и ако те водят сметка за нас, зачитайки достойнството и идентичността, аз съм убеден, че може да се намери решение и на този горещ 20-годишен проблем", подчерта премиерът на Македония.

Македония започва преговори за членство в ЕС през 2019 г.

Магистралата, свързваща Македония с Гърция, ще се казва вече "Приятелство", а летището, което досега се наричаше „Александър Македонски“ става „Международно летище Скопие“, съобщи Заев.

Гърция гневна на еврокомисаря Хан заради Македония

По думите му тази стъпка на македонското правителство подчертава готовността на Македония за изграждане на добросъседски и доверителни отношения с Гърция.

ЕК ускорява присъединяването на страните от Западните Балкани

Решението на македонското правителство е кулминационна стъпка на договореностите между Заев и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Давос, когато двамата изразиха готовност за предприемане на конкретни стъпки за разрешаване на съществуващия между Атина и Скопие спор за името на Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.