Председателят на Европейския съвет заяви, че Анкара трябва да съдейства за добросъседските отношения

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Турция да избягва заплахите или действията против която и да било държава-членка на Европейския съюз, предава БГНЕС. Той заяви това в Брюксел след телефонен разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Турският премиер към САЩ: Време е да се вразумите

„След моя телефонен разговор тази вечер с президента Анастасиадис призовавам Турция да избягва заплахи или действия против която и да било от страните-членки на ЕС и точно обратното,  да съдейства за добросъседските отношения, мирното урегулиране и териториалния суверенитет“, каза Туск.

Ердоган: Ще вземем мерки срещу американските оръжейни доставки в Сирия

По-рано италианската енергийна компания ЕНИ съобщи, че нейната плавателна платформа за добив и проучване на петрол и газ „Сайпем 12000“ е била блокирана от турски военни кораби. „Сайпем 12000“ трябваше да извършва сондажи в изключителната морска икономическа зона на Кипър, за което тя е получила съответния лиценз. По-рано турската страна изрази загриженост относно дейността на ЕНИ в Кипър.

Ердоган идва във Варна на 26 март

След своето неотдавнашно посещение в Италия на 5 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че по време на срещите си с италианския президент Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони е повдигнал въпроса за ЕНИ. Той е предупредил, че Турция вижда опасност от добива на газ в този район за т.нар. Република Северен Кипър и смята стратегическия избор на италианската компания за грешка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.