Ще се обсъдят отношенията Турция - ЕС, както и европейските критики за човешките права в югоизточната ни съседка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с висши представители на Европейския съюз следващия месец във Варна, заявиха официални лица във вторник. Планираната среща на 26 март идва, след като процесът на преговори за членството на Турция в ЕС беше блокиран, тъй като Анкара е изправена пред обвинения в репресии след опит за преврат и заради офанзивата срещу кюрдската милиция в Сирия.

Ердоган срещу Гърция: Анкара винаги ще застава зад Македония

Ердоган ще се срещне с шефа на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с премиера на България Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство на блока, каза говорителят на Туск Пребен Ааман.

Ердоган: Ще вземем мерки срещу американските оръжейни доставки в Сирия

Той заяви, че срещата - работна вечеря - е "планирана за 26 март във Варна, за да се обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси".

Ердоган и папа Франциск обсъдиха статута на Ерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Туск и Юнкер заявиха в писмо, че ще повдигнат въпроси, включително върховенството на закона в Турция - болезнена тема, по която Брюксел критикува Ердоган след предотвратяването на преврата.

Турция: Франция "не може да ни учи" за Сирия

"Това ще бъде добра възможност за съвместна оценка на въпросите от взаимен интерес и последните събития във вашата страна, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи", пишат Туск и Юнкер.

Турция към САЩ: Спрете да подкрепяте кюрдите или рискувате конфликт (ВИДЕО)

Те заявиха, че ще обсъдят и "регионални и международни въпроси"- като турската офанзива в Сирия, която предизвика безпокойство в кръговете на ЕС. Те ще обсъдят също така как да "преместят нашите отношения напред на основата на взаимно уважение и общ интерес", каза Туск, след като присъединяването на Турция към ЕС бе спряно след опита за преврат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес