Социалните власти ще търсят други роднини или приемно семейство, в което да ги настанят

Освободиха от ареста майката на тригодишните близнаци, приети в тежко състояние в пловдивска болница. Това е станало късно снощи с постановление на наблюдаващия прокурор.

Социалните власти ще търсят други роднини или приемно семейство, в което да настанят децата, но на този етап няма да ги върнат на майката.

Двете деца остават в болницата. Момченцето е в кома със спукан череп, а състоянието на момиченцето постепенно се подобрява. Единствената, която беше допусната до тях, е баба им. Жената е шокирана от вида им. 

Освободиха майката на недохранените близнаци, приети в болница

„Габи от два дни, както е започнало захранването, се изправя, обаче не може да ходи, много е слабичка. Стефчо не съм го виждала, защото е в интензивно. Преди децата си ходеха, бягаха, а за говорене, така откъснати думи, но не можеха цели изречения”, разказва бабата Ангелина Брандийска.

До преди две години жената ги гледала редовно в къщата си в Стамболийски, от година обаче отношенията им с майката Иванка се влошили и тя нямала достъп до децата.

„Когато имах възможност и кажеха ли, че им трябват пари, с каквото съм могла съм им пращала пари, и по 100 лева съм им пращала, някои път се е случвало всяка седмица”, разказва Ангелина Брандийска.

ДОМАШНО НАСИЛИЕ? Близначета са в болница в Пловдив с кръвоизливи

Полицията твърди, че няма данни за домашно насилие и затова майката е освободена. И двата огледа в апартамента потвърждавали думите на майката, че гипсова чиния от стената е паднала върху главата на момченцето.

„Към настоящия момент не можем да заключим, че имаме данни за домашно насилие. Става въпрос за един нелеп инцидент, при който пострада детенцето, което е в много тежко състояние. Бих си обяснил синините по другото дете вследствие на падането на същия този предмет", заяви за „Здравей, България” директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков. 

Според социалните нещо в личния живот на жената е довело до неглижирането на близнаците.

„Подчертавам дебело, че за нас те са жертва на насилие, под тази му форма, която се нарича неглижиране- емоционално, психическо и т.н”, заяви Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане”, Пловдив.

Социалните служители не успяха да открият майката и да влязат в жилището, за да установят при какви условия са отглеждани децата. Личният лекар на децата не е подал сигнал до социалните служби, защото не е видял нищо притеснително. Видял ги преди година.

„Бяха поизостанали във физическо развитие и като тегло и оттогава всъщност не сме ги виждали”, заяви д-р Янко Трифонов, личен лекар на децата.

Родителските права на майката няма да бъдат отнети. Бащата ще се върне от Германия след седмица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.