"Не можем да приемем, че българският премиер тепърва научава за сделката", се казва в позиция на ЕНП

При ключови сделки за българската енергийна инфраструктура Единна народна партия (ЕНП) очаква компетентните български органи да имат необходимата информация и съответно да са осведомили, поне изпълнителната власт, за сигурността на доставките и произхода на капитала. Това се казва в позиция на Единната народна партия.

ГИНКА ВЪРБАКОВА ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Досега никой не ни потърси да попита кои сме

„Посочените действия на държавата по сделката за ЧЕЗ нямат нищо общо с функциите на контролните органи като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. Още повече, че за продажбата на ЧЕЗ се говори от една година. Не можем да приемем, че премиерът Бойко Борисов тепърва научава за сделката с ЧЕЗ и няма подробности за казус. Това засяга националната сигурност на България”, посочват хората на Мария Капон, цитирани от БГНЕС.

Експерт: Компаниите на Гинка Върбакова не са случайни в бизнеса (ВИДЕО)

В противен случай са необходими спешни оставки в тези служби и търсене на отговорност за престъпно бездействие. Със същата скорост министър-председателят трябваше да е информиран за евентуални обвързаности на всеки свой министър и ако има такива, да го освободи веднага, а не при сключване на сделката. Ако няма такива, да обясни защо го освобождава. ГЕРБ са доказали, че бранят някои от хората си, дори при подадена оставка. Самият Борисов е твърдял също, че е правилно да подслушва министрите си”, припомнят от партията.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: Опозицията в атака срещу ГЕРБ заради сделката с ЧЕЗ

„В този смисъл оставката на Теменужка Петкова остава необяснима за гражданите. Това бе така до днес, когато на премиера „ненадейно му хрумна идеята“ за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене“ на стойност 20 млрд. лева. С този ход третото правителство на Борисов се изправя срещу решение на първото правителство на Борисов и изхвърля от редиците си човекът, ръководил проверката на Агенцията за държавен финансов контрол, която установи милиони злоупотреби в проекта АЕЦ „Белене“. ЕНП не е адвокат на нито един министър на ГЕРБ, но защитава истината, а не задкулисието и парите на българските граждани. Очакваме публичен отговор от премиера Бойко Борисов по повдигнатите от нас въпроси”, заявиха от партията на Капон.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.