Той е снимал третия, десетия и единайстия филм от култовата поредица

Британският режисьор, продуцент и сценарист Люис Гилбърт, който засне три филма за агента 007 Джеймс Бонд почина във вторник на 97 години, съобщава БГНЕС.

Почина режисьорът на „Тексакско клане” и „Полтъргайст”

"С голяма тъга научаваме за това, че си отиде нашият скъп приятел Люис Гилбърт. Той беше истински джентълмен. Има огромен принос към британската киноиндустрия и по-специално с филмите си за Бонд. (...) Неговите филми са обичани не само от нас, те са признати за класика в серията (филми за агента 007)", пишат в официалния сайт на поредицата продуцентите Майкъл Джей Уилсън и Барбара Броколи, които също са работили върху филмите за Бонд.

Джина Лолобриджида със звезда на Алеята на славата (ВИДЕО+СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Люис Гилбърт е роден на 6 март 1920 година в Лондон в семейство на актьор. Снима се в киното още от юношеските си години. От началото на Втората световна война работи в отдела за пропаганда на Би Би Си.

11 актьори, които мразят най-емблематичните си роли (ГАЛЕРИЯ)

Той снима третия, десетия и единайстия филм от поредицата: "Човек живее само два пъти" (You Only Live Twice, 1967), "Шпионинът, който ме обичаше" (The Spy Who Loved Me, 1977) и "Муунрейкър" (Moonraker, 1979).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.