Общината целенасочено е била източвана чрез схеми за сметопочистване и сметосъбиране

Мащабна акция срещу корупцията в Перник. Двама бивши кметове на града са обвинени за източване на средства от общината. Това се случи, след като специализираната прокуратура нахлу в сградата на общината. Разследването е за неизгодна сделка за над 1 милион лева.

СНИМКИ ОТ СПЕЦАКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Акцията е заради злоупотреби със сметоизвозването на община Перник. Според разследването на спецпрокуратурата общината е сключила договор за сметоизвозване за над 1,2 млн. лева през 2014 година, въпреки че по това време друга компания е извършвала тази дейност.

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София

„От данните, които имаме, можем да си направим извод, че сметоизвозването в град Перник се ръководи от бизнесмен или бизнесмени с широк кръг дейност. Управители са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините е източвана община Перник”, заяви Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

Договорът е сключен със заповед на тогавашния  кмет Илинка Никифорова, а парите са усвоени при друг градоначалник - Иван Иванов. На практика за едно и също нещо е платено няколко пъти, като общината се е опитала да прикрие плащането. Протокол за извършена работа няма.

2017-а - година, белязана от думата "корупция"

„Най-скандалното е че не е свършена работа, най-скандалното е, че е платено много пъти повече, че тези пари не отиват в община Перник. Скандалното е, че с тези хора си строят къщи и живеят с чувство за безнаказаност”, заяви Иван Гешев.

17 митничари в ареста при акция на ГДБОП (ВИДЕО)

Двамата бивши кметове бяха задържани за 24 часа и освободени срещу парична гаранция в размер на 30 000 лева за Никифорова и 150 000 за Иванов. Бившият кмет на Перник Иван Иванов твърди, че не е злоупотребявал със служебното си положение.

България подобри позицията си в индекса за корупцията по света​

„Нямам никакви притеснения. За краткото време, в което бях кмет, съм си свършил работата възможно най-добре”, заяви Иван Иванов.

 От спецпрокуратурата напомниха, че предстоят още подобни акции и в други градове на страната.

Как изглежда затворът "пет звезди" за принцове и милиардери в Саудитска Арабия?

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.