Най-тежка e обстановката в източната част на страната

Трети ден България е в капана на зимата. Най-тежка днес е обстановката в източната част на страната.

Магистрала „Тракия” остава затворена, за кратко беше затворена и „Хемус”. Там стана верижна катастрофа с 10 коли.

Във варненската община Аксаково беше обявено бедствено положение.

В Бургаско в последните часове духа много силен вятър. Обстановката през целия ден беше изключително тежка. Остава затворена магистрала „Тракия” от Зимница до Бургас и в двете посоки. За автомобили над 12 тона е затворен пътният възел „Петолъчката”. Затворени са пътищата Миролюбово-Каблешково, Дюлински проход, Слънчев бряг-Обзор, Ахелой-Каблешково-Бургас, Поморие-Слънчев бряг-Несебър-Равда.

Снегът затвори части от магистралите „Хемус” и „Тракия” (ВИДЕО)

През деня на телефон 112 са получени десетки сигнали за закъсали автомобили. От областната администрация обявиха, че са помогнали на голяма част от тези автомобили.

Най-изненадани от затворената магистрала „Тракия” бяха тръгналите на път рано сутринта-едни се връщаха от нощна смяна, други бързаха за летището.

Десетина коли са били блокирани тази сутрин на пътя между Варна и Бургас, след Обзор. Пред NOVA хората разказаха, че не можели да продължат на юг заради затворения проход. Не можели и да се върнат към Варна заради снегонавяванията.

В подобна ситуация се оказаха и много шофьори на камиони.

Затворени пътища, села без ток и празни класни стаи (ВИДЕО)

Бедствено положение е обявено в община Аксаково. Тежко е положението в цялата област Добрич. Всички второкласни и третокласни пътища са затворени. Отворен е единствено пътят Варна-Добрич и то за превозни средства под 3,5 тона. Над 15 камиона са спрени и чакат пътят да бъде отворен.

Затворени остават пътищата Аксаково-Кичево и Аксаково- Суворово. Ограничения има на пътя Старо Оряхово-Обзор. В Добричко 3 села са без ток.

Североизточна България обстановката се нормализира. Повечето пътища вече са проходими.

Дунав мост вече е отворен за тежкотоварни автомобили. Пътят Русе-Велико Търново-Свиленград е отворен. За тежкотоварни автомобили остава затворен пътят Русе-Силистра. Очаква се пускането на Русе-Разград-Шумен.

Тази вечер от АПИ съобщиха, че е възстановено движението за всички моторни превозни средства по третокласната пътна мрежа в област Шумен.

С КОЛА ПРЕЗ ЗИМАТА: Безопасно шофиране на заснежен път

През деня на пътя Русе-Бяла имаше и катастрофа. Леко пострада един мъж.

Въпреки че снеговалежът отслабна, по първокласните пътища забраната за камиони остана в сила. Полицията спираше, дори тировете с бързо развалящи се стоки и …животни.

Въпреки лошото време, през последните три дни в русенско няма бедстващи хора. Няма и селища без ток и вода.

Днес най-голяма е била снежната покривка в Свищов - 72 сантиметра. В Смолян преспите са 60 сантиметра. Почти половин - метров е снегът и в Шумен. Валежите постепенно ще намаляват, но ни предстои ново ледено предизвикателство.

Температурите ще паднат до минус 18 градуса утре. Най-студено ще бъде в Чирпан, Трън, София, в района на Перник и Кнежа.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.