Спорът между двете компании възникна след рязкото влошаване на отношенията между Москва и Киев

Украинската държавна газова компания „Нафтогаз” обяви, че е спечелила съдебен спор за 2,56 милиарда долара с „Газпром”, предаде БТА.

Според нея Стокхолмският арбитражен съд, който разглежда търговски искове, е постановил такова решение в дългогодишния й спор с руския държавен газов гигант. Самият трибунал не оповестява и не коментира решенията си.

Украйна спира да купува газ от Русия

През 2014 г. „Нафтогаз” и „Газпром” подадоха в Стокхолмския арбитражен съд насрещни искове за милиарди долари. Спорът възникна след рязкото влошаване на отношенията между Русия и Украйна след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович, анексирането от Москва на Кримския полуостров и избухването на конфликта в Донбас.

Стокхолмският арбитраж е уважил искането на „Нафтогаз” за компенсации, тъй като „Газпром” не е транспортирал определено количество газ през Украйна и не е платил достатъчно за транзита. Той е постановил руската компания да плати на украинската обезщетение в размер на 4,63 милиарда долара.

„Нафтогаз Украйна” даде на съд „Газпром”

Тъй като по-рано Стокхолмският арбитраж нареди на „Нафтогаз” да преведе на „Газпром” 2,07 милиарда долара просрочени задължения, дължимата сума е намалена до 2,56 милиарда долара. Съдът освен това задължи украинската компания да купува от руската 5 милиарда кубически метра газ годишно от тази година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.