Двама бивши градоначалници бяха обвинени в крупна корупционна схема

Както NOVA показа, в сряда се проведе мащабна акция срещу корупцията в Перник. Двама бивши кметове на града са обвинени за източване на средства от общината. Разследването е за неизгодна сделка за над 1 милион лева.

СЛЕД АКЦИЯТА В ПЕРНИК: Как се "източва" община?

Става въпрос за злоупотреби със сметоизвозването. Според разследването общината е сключила договор за въпросната сума по време, когато в града официално друга фирма е извършвала тази дейност. Договорът е сключен със заповед на тогавашния  кмет Илинка Никифорова, а парите са усвоени при друг градоначалник - Иван Иванов. На практика за едно и също нещо е платено няколко пъти, като общината се е опитала да прикрие плащането. Протокол за извършена работа няма.

КЕВР с извънредна проверка срещу "Топлофикация-Перник"

„От данните, които имаме, можем да си направим извод, че сметоизвозването в град Перник се ръководи от бизнесмен или бизнесмени с широк кръг дейност. Управители са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините е източвана община Перник”, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Наистина ли над 1 милион лева са източени от общината?

„Не бих казал, че са източени”, заяви пред NOVA бившият кмет Иван Иванов.

Обвиниха двама бивши кметове на Перник в престъпления по служба

Той обясни, че на 13 ноември 2014-а година, когато е встъпил в длъжност, е видял, че още на 9-и септември същата година е сключен договор с фирма за почистване на нерегламентирани сметища, на базата на решение на кризисния щаб.

„Действително имаше кризисна ситуация и градът беше задръстен”, разказа бившият кмет.

„В същото време друга фирма, която си имаше надлежен договор от осем години, и на която договорът изтичаше на 1-ви декември същата година… Дейността, за която ме обвиняват, че съм платил, е извършена от септември, октомври и ноември месец. Аз заварвам надлежно издадени документи за тази дейност и този договор”, каза той.

Коя е най-почтената община у нас?

Иван Иванов заяви, че е попитал каква работа е свършена, но от общината му предоставили надлежни документи. Той добави, че няма идея защо прокуратурата твърди, че няма никаква документация. Бившият кмет добави, че няма как да представи сам такива документи, тъй като те би трябвало да са в общината.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви от своя страна, че обвиненията, които са повдигнати, се основават на доказателства, събрани от спецпрокуратурата, която е сезирана от Агенцията за финансова инспекция.

СКАНДАЛЪТ "ЧЕЗ": Официалната информация за сделката скара ГЕРБ и БСП

„Отлично знаем у кого са отишли парите – доказателствата са ни посочили кое е лицето. Установили сме, че нито е имало криза, нито е имало бедствено положение, нито е имало официални документи, от които да може първият кмет да обяви бедствено положение, а вторият да се разплати за над милион и двеста хиляди лева”, заяви тя.

Арнаудова добави, че фирмата, която е имала договорни отношения с пернишката община отдавна, е получила над 400 хиляди лева за действително извършени и доказани дейности, докато другото дружество е получило над 1 милион лева за три месеца при неадекватна и непълна документация.

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

„Категорично считаме, че става въпрос за източване на общината, благодарение на умишлените действия на двама кметове”, каза Арнаудова.

„Ако съберем доказателства, че кметовете са вземали пари от тези, които благодарение на техните действия са получили от частна фирма, ще повдигнем и други обвинения към тях”, заяви тя. По информация на прокуратурата зад облагодетелстваното лице, собственик на въпросната фирма, седят и други лица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.