Щели да ги заменят с "арабски драми с първокласно качество", които въплъщават ценностите на региона

Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери, заяви във вторник говорител, което принуди феновете да се отправят към социалните медии, за да изразят съжаление, съобщава БГНЕС.

Как изглежда затворът "пет звезди" за принцове и милиардери в Саудитска Арабия?

МВС заяви, че решението, което идва на фона на напрежението между Анкара и някои арабски държави от Персийския залив, има за цел да популяризира арабското съдържание.

"Ще се опитаме да заменим турските сапунени сериали с арабски драми с първокласно качество, които въплъщават ценностите и традициите на региона", заяви говорителят на MBC Мазен Хайек пред АФП.

“Без багаж“ на лов със соколи в пустинята Руб ал-Хали

Сателитната мрежа дръпнаха щепсела на турските сапунени сериали, дублирани на арабски, които отдавна са хитови в Близкия изток, миналия петък. Саудитска Арабия и съюзникът й Обединените арабски емирства обвиняват Турция, че подкрепя ислямистки групи като Мюсюлманското братство, което според тях подклажда несигурността.Турция също така застана зад Катар в продължаващия девет месеца разрив на емирството със Саудитска Арабия и нейните съюзници поради твърденията, че тя също подкрепя ислямистки групи и е твърде близо до Иран.

Борисов и саудитският външен министър обсъдиха двустранното сътрудничество (ВИДЕО)

Но Хайек настоява, че решението на мрежата да спре средно шест часа на ден турски програмни – по средата на сериалите - се дължи на икономически и културни съображения.

"Средната производствена цена за един час арабска драма е между 40 000 и 100 000 долара в сравнение с 250 000 долара за турски сапунени сериали", каза той.

Жените в Саудитска Арабия ще могат вече да работят в ресторанти

„Предизвикателството сега е запълване на вакуума от турски сапунени сериали с качествени арабски“, каза Хайек.“Инвестираме в алтернативно съдържание.“ Той допълни, че турските сапунени сериали били истински хит сред домакините.

„За някои хора това ще бъде като спиране на живота,“ написа в Туитър жена.

Дисквалифицираха камили с ботокс на конкурс за красота

Друг потребител на мрежата пък написа: „Ако ме видите сега, аз съм с високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар.“

МВС е контролирана от саудитския бизнесмен Уалид ал-Ибрахим, който беше сред задържаните по време на продължилата три месеца сага, свързана с корупцията в саудитското кралство. В. „Файненшъл таймс“ писа, че властите са му наредили да предаде контролния пакет акции в МВС, за да го освободят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.