Истории от бордеите

Втората световна война приключи преди 73 години. Но старите рани още кървят. Някои от тях белязаха телата на жертвите, а други – паметта им. И цели народи носят горчилката от тях.

В четвъртък южнокорейският президент Мун Дже-ин повдигна болезнената тема за "жените за разтуха" (на японски - "янфу") и заяви, че страната му няма да забрави за сексуалните издевателства, на които са били подлагани хиляди невинни жени.

По време на Втората световна война японците усилено строят бордеи в окупираните държави. На тези места насилствено са държани жени, превърнати в робини и изнасилвани ежедневно от японските войници.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ТЕЗИ ЖЕНИ

Японският историк Икухико Хата посочва, че те са 20 хиляди. Според китайските изследователи обаче техният брой е между 360 хиляди и 410 хиляди. Те са корейки, китайки, малайзийки, индонезийки, дори холандки.

„Нямаше значение дали е по тъмно или по светло. Един войник излизаше, а друг заемаше мястото му. Една друга се разубеждавахме да не се самоубием, но имаше и такива случаи. Някои крадяха опиум от войниците, приемаха го в големи количества и загиваха от свръхдоза. Други приемаха непознати за тях лекарства, надявайки се, че така ще умрат. Останалите се обесиха на дрехите си в тоалетната”, спомня си една от бившите "янфу" Пак Кумджу.

Снимкa: Getty Images

По-късно оцелели ще разкажат, че в началото са им обещавали да работят като готвачки, медицински сестри и прислуга за нуждите на японската армия. Впоследствие се сблъскват с действителността.

Войниците можели многократно всеки ден да изнасилват, пребиват и изтезават своите сексуални робини. Гасели цигари в телата им, разрязвали кожата им с ножове. Когато бойците се местели, те отвеждали жените със себе си, далеч от техния роден дом. Когато позициите на Токио на бойното поле отслабнали, „жените за разтуха” били изоставени. Някои от тях се върнали в родните си държави. Други успели да се завърнат едва през 90-те години. Тези, които се прибрали у дома, отнасяли тайната си в гроба или живеейки с клеймото от това, което са преживели. Много от тях не можели да имат деца или получили сериозни проблеми със здравето. 

Години по-късно част от потърпевшите съдят японското правителство. А казусът е повдигнат и в Съвета на ООН по правата на човека.

АЛБИНОСИТЕ НА АФРИКА: Защо дните им са пълни с ужас? (ГАЛЕРИЯ)

Години наред Япония отричаше нейните военни да са отговорни за тези „домове на ужаса”. След като обаче през 1992-ра на бял свят излязоха документи, случилото се вече не можеше да бъде потулено. Едва през 2015-а Япония се извини официално за тези издевателства и осигури фонд за 9,4 милиона долара за подпомагането на пострадалите жени. Оцелелите обаче още помнят. И смятат, че това не стига.

В последните години на знакови места в Южна Корея бяха издигнати „паметници на мира”, посветени на „жените за разтуха” на Корея. Те представляват скулптура на младо момиче в традиционно корейско облекло, седнало на стол. До него има още един стол - празен - за жените, които не оцеляха.

Преди няколко месеца една от тези статуи-символи се появи пред японското консулство в Бусан, Южна Корея, пише thoughtco.

Автор: Гергана Тенева

САМОУБИЙЦИ ПО ПРИНУДА: Момичетата камикадзе на Африка (ГАЛЕРИЯ)

ДУШИ В ПЛЕН: Отвлечените невести на Киргизстан (ГАЛЕРИЯ)

12-годишните булки на Грузия (ГАЛЕРИЯ)

ОБИЧАЙ ИЛИ ЖЕСТОКОСТ: Обезобразените жени на Африка и Азия (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.