Трети ден продължават преговорите между Гинка Върбакова и представителите на чешката компания

Протести и ключови преговори за съдбата на ЧЕЗ. Ръководството на ЧЕЗ в Прага твърди, че и преди е предлагало на българското правителство сделка, но тогава нашата държава отказала.

Евродепутат: Несериозно е офертата за ЧЕЗ да се прави устно

Трети ден продължават преговорите между Гинка Върбакова и представителите на чешката компания. Върбакова има девет месеца, за да изплати цялата сума по продажбата на българските активи от „ЧЕЗ България”, потвърдиха офоциално от "ЧЕЗ груп" за NOVA. И добавиха, че срокът започва да тече от момента, в който българският регулатор одобри сделката. Ако „Инерком” не успее да изплати цялата сума, в сделката ще влезе следващият кандидат за покупка – става въпрос за индийска компания с интереси в българския бизнес. Това стана ясно от интервю на един от директорите в "ЧЕЗ груп" Томас Плескач за проправителствения вестник „Лидови новини”.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ СДЕЛКАТА С "ЧЕЗ": Стотици се събраха пред Министерския съвет

Според източници на NOVA Гинка Върбакова има подписан договор, според който през следващите пет години няма право да препродава българските активи на ЧЕЗ. Чешката компания съди България като стойността на делото е около 600 милиона евро. Според чешки анализатори именно арбитражното дело и евентуалното споразумение по него може да бъде ключов момент при разрешаването на въпроса дали българското правителство ще може да се включи в сделката. От ЧЕЗ заявиха, че в петък ще обявят на брифинг пред медиите какво са се договорили с Гинка Върбакова.

ЧЕЗ: България е отказвала на наши предложения за участие в компанията

Темата коментираха в „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Валентин Николов и депутатът от БСП Стоян Мирчев.

От ГЕРБ твърдят, че подобно предложение държавата да участва в сделката по време на тяхно управление не е имало.

„Томислав Дончев, който беше и в трите правителства на Бойко Борисов, категорично отрече да знае, камо ли с писмени знаци, за такива преговори. Остава да чуем и правителството на Орешарски. Засега оттам нито потвърждават, нито отричат тази информация", коментира Валентин Николов.

„Събитията около тази сделка създадоха един огромен международен скандал и показаха способността на ГЕРБ да председателстват Европейския съюз и коя е най-важната тема. Реакциите от страна на Бойко Борисов са напълно хаотични от началото на скандала. Дотук хванахме Борисов поне в пет тежки лъжи, с което той отклонява вниманието от себе си”, заяви Мирчев.

Започнаха преговорите между ЧЕЗ и „Инерком България”

„В момента сме започнали стъпки, по които искаме държавата да си върне ЧЕЗ, но преди това трябва да се развали тази сделка”, допълни депутатът от БСП.

„БСП са последователни да искат властта от 2009-а, но не им се получава. Оттам нататък никаква последователност. ЕОН продаде ЕНЕРГО-ПРО, а БСП не каза и думичка, че държавата трябва да влезе в дружеството. Тях ги интересува ЧЕЗ и се питаме защо ги интересува само това дружество”, контрира Валентин Николов.

Валентин Николов: Опозицията иска да свали правителството (ВИДЕО)

Според личното му мнение държавата не трябва да се намесва в сделката.

„Бойко Борисов съобщи, че предвид обществения интерес и натиск, той е предложил на г-жа Върбакова да влезе с минимум 34% в сделката”, поясни депутатът от ГЕРБ.

Още от спора по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.