Властите са готови за реакция

Първо, в новините - поглед към Северозапада.Реки и язовири преливат там след топенето на снеговете. Община Хайредин е в бедствено положение. Две села бяха евакуирани, след като водата в язовир Рогозен достигна критично ниво. 

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Наводнения в Северозападна България (ВИДЕО)

Напрегната нощ очакват хората в селата Бързина и Ботево. Бедственото положение в община Хайредин е превантивно, няма наводнени домове, но все пак са евакуирани 15 къщи, които са в най-голяма близост до реката. Проблемният язовир “Рогозен Едно” продължава да прелива през частично разрушения си преливник. Там обаче са и помпите на МВР, които продължават да работят. Страхът в района съвсем не е без основание. Хората помнят 2014 година и голямото наводнение. И по тази причина споменът за ужаса отново се събуждаи. 

Изпускат контролирано яз. "Тича" заради опасност от наводнения

"Звъни кметът на село Бързина. Евауирайте се, идва страшна вода. Напускайте домовете! Е, къде да отида нощес?", разказва местна жена. Това се случва снощи. Когато Миглена и децата й с ужас наблюдават как водата приближава дома им. И си спомнят същия този кошмар 4 години по-рано.

През последните 12 часа хората отбелязват всеки сантиметър повишаване на водното ниво.

"Страхуваме се. Всяка секунда излизаме, като излаят кучета. Дали водата няма да се вдигне, дали къщите няма да се срутят", разказва Димитринка Манолова. 

6 години от наводнението в село Бисер

Преливникът на язовир “Рогозен” е полуразрушен. Стената му се насипва със скална маса, за да се ограничи риска за селата по поречието.В студиото на NOVA генерал Кирил Войнов призова кметовете по места да се мобилизират. Засега двете мощни пожарни помпи край язовира остават, за да работят на пълен капацитет.

МРАЧНИ ПРОГНОЗИ: Наводненията в Европа ще се увеличат

Междувременно беше свикано работно съвещание с участието на военния министър Красимир Каракачанов и шефа на пожарната главен комисар Николай Николов. Двамата успокоиха, че нивата на реките в страната постепенно спадат. Но службите са в готовност за реакция при необходимост. Навсякъде в страната е предвидено наблюдение на реки и язовири. Ангажирани са и допълнителни ресурси от МВР при възникване на критични ситуации.

Нивото на река Сена в Париж достигна пика си (ВИДЕО)

Още една заплаха за региона. Река Скът излезе от коритото си и залива района на Мизия. Полето край града е наводнено, а местните хора са уплашени. Те с тревога си спомнят голямото наводнение от 2014-та.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.