Очаква се геодезисти да направят оценка каква е площта му

Затварят за движение главния път между Смолян и Мадан. Тоновете скална маса изцяло затвориха шосето, а стотици жители на селата в региона цяла сутрин преминаваха пеш под опасните камъни. Отсечката между разклона за Влахово и Тикале остава затворен освен за автомобили, и за пешеходци. Очаква се до три-четири дни да бъде отворен алтернативен маршрут през село Влахово. 

Работи се и по друг участък - през Смилян и Рудозем. Там ще бъде пренасочен предимно тежкотоварния трафик. 

ОГРОМНО СВЛАЧИЩЕ: Главният път Смолян - Мадан е блокиран

Едно от дърветата, повалени от свлачището, е прекъснало важен електропровод, но за момента няма хора без ток. 

Очаква се геодезисти да направят оценка каква е площта на свлачището. По първоначални оценки то е над 20 декара. 

Сутрин тясната пътека през свлачището е по-натоварена и от главната улица в Смолян. Ученици и работници преминават и бързат пеша към областния град. 

"Страшно е. Камъните падат. Ако се случи в момента, хората са загубени", казва Фатма Солакова. 

11 населени места засега остават без връзка с областния град. А затвореният път не е единственият проблем.

„Свлачището прекъсна електрозахранването на тези 11 села, в процес на прекъсване е и водоподаването към тях. Нямаме достъп до Спешна помощ. Един от основните проблеми, които стоят пред тези населени места, са около 150 ученици от 1-ви до 12-и клас, които пътуват всеки ден. Вариант е от двете страни на свлачището да ги чака по един автобус, който да ги превозва. В процес на прекъсване е и водоподаването”, заяви за "Здравей, България" кметът на село Търън Явор Говедаров. 

В село Търън например има 7 родилки, които в момента няма как да отидат до болницата при необходимост. Камъните блокират пътя и на противопожарните автомобили, които трябва да реагират бързо при бедствие. Днес специалисти от пътната агенция ще решат дали е безопасно отварянето на едното платно. 

„Ще осигурим микробуси, които да извозват хората, които работят или учат в района. Другото, което искаме да направим, но това ще се реши днес на заседанието на АПИ, е ако нещата се поуспокоят, да отворим едното платно и да сложим патрули, които да пропускат през трасето на свлачището само линейките и микробусите, които извозват ученици и работници”, заяви за „Здравей, България” Адриян Петров, зам.-областен управител на Смолян.

Междувременно вече се изгражда обход за леки коли през село Влахово, които трябва да е готов до няколко дни. Камионите от Смолян към Мадан ще минават през Рудозем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.