Забраниха преминаването и на пешеходци

Пътят между Смолян и Мадан остава затворен. Това решиха експерти на заседание при областния управител на Смолян. Затрупаното от огромното свлачище шосе няма да е достъпно за автомобили и дори за пешеходци. Единственият онходен маршрут е през Смилян и Рудозем.

ОГРОМНО СВЛАЧИЩЕ: Пътят Смолян - Мадан е непроходим, прекъснат е електропровод

Сутрин тясната пътека през свлачището е по-натоварена и от главната улица в Смолян. Ученици и работници преминават и бързат пеша към областния град.

11 населени места засега остават без връзка с областния град. А затвореният път не е единственият проблем. Камъните блокират пътя на противопожарните автомобили и на линейките, които трябва да реагират бързо при критична ситуация.

„Прекъсна и електрозахранването. В процес на прекъсване е и водоподаването”, каза кметът на село Търън Явор Говедаров.

ОГРОМНО СВЛАЧИЩЕ: Главният път Смолян - Мадан е блокиран

Отварянето на затрупания път е опасно. Становището е на експертите на Агенция “Пътна инфраструктура”.

„В областта имаме двама много добри геолози. Те отказаха да се подпишат да пуснем пътя”, каз Марияна Цекова, зам.-кмет на Смолян.

Междувременно вече се изгражда обход за леки коли през село Влахово.

Разчистването на трасето на обхода е изключително трудно. Работи се в планината с тежки машини. Властите уверяват, че този път трябва да е готов до няколко дни.

„Това не е нещо, което може да стане с щракане на пръсти. Ще са необходими около седмица, а може и малко повече”, каза зам.-областният управител Адриян Петров.

Дотогава единствената връзка между Смолян и 11-те села по поречието на Черна река остава маршрутът през Смилян и Рудозем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.