Това каза Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол

Двама инвеститори се интересуват от проекта за АЕЦ „Белене”. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова в кулоарите на парламента в петък.

СЪДБАТА НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": Има интерес към изграждане на централата

Единият желаещ да участва е най-голямата китайска държавна ядрена компания „Си Ен Си”. Те вече са изпратили писмо до Националната електрическа компания.

Борисов предлага АЕЦ "Белене" да се изгради като общ балкански проект (ВИДЕО+СНИМКИ)

Интерес към финансиране на проекта миналата седмица е заявила и Европейската инвестиционна банка. Около този интерес имало обаче и много условности – основно за това как проектът ще бъде финансово структуриран и каква ще бъде печалбата от него.

„Оттук нататък идеята е държавата да не предоставя държавни гаранции, да не предоставя дългосрочни договори за електроенергия. Виждате, че се търсят възможности този проект да бъде реализиран като балкански”, каза министър Петкова.

ПРОЕКТЪТ "БЕЛЕНЕ": Министерска проверка как се съхранява оборудването (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя допълни, че стриктно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания срок ще бъдат представени на парламента различните варианти и предложения за най-рационално използване на оборудването за АЕЦ "Белене".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.