Данните са от мащабно световно изследване

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Доколко опасно е това за здравето? Тестовете са проведени в държавния университет в Ню Йорк. Учените изследват над 250 бутилки вода от различни марки. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е средно по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по около 0,1 милиметър колкото е например дебелината на човешкия косъм.

Ефектът на микропластмасата върху човешкия организъм тепърва ще се установява. Данните обаче показват, че потреблението на бутилирана минерална вода расте с всяка изминала година. През 2017 г. са консумирани повече от 390 милиарда литра, което е с над 100 милиарда повече, отколкото преди пет години. В семейството на Иван от години се пие само минерална вода. Но не от магазина, а от минералния извор в центъра на столицата.

ЕС иска през 2030 г. да може да рециклира всички пластмаси

„Водата е хубава и това е народно богатство. Човек може да си налее тука два или пет литра и да си занесе вкъщи”, обяснява Иван.

За целта обаче всеки път Иван използва една и съща пластмасова бутилка.Замърсяването на водата идва именно от бутилката, в която е поставена, твърди ръководителят на проучването - професорът по химия Шери Мейсън.

„Ако пиете само бутилирана вода и го правите всеки ден в продължение на години, говорим за десетки хиляди приети частици пластмаса”, казва проф. Шери Мейсън.

И въпреки, че сред изследваните марки вода от 9 държави, не присъстват български, от Асоциацията на активните потребители настояват такива проучвания да се направят е на нашия пазар.

ВОДА С УРАН: Взимат втори проби от водата в село Казанка

„Няма разлика между вида пластмаса, който се използва в България, в Германия или в САЩ. Навсякъде по света минералната вода се бутилира горе долу по един и същи начин”, казва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

От бранша обаче са категорични - процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно. Резултатите от изследването доведоха и до реакцията на Световната здравна организация, откъдето заявиха, че предстои установяване на влиянието на микропластмасата върху здравето на човека. Такова неминуемо ще има, твърдят токсиколозите.

„Като влязат тези миниатюрни частици в човешкия организъм се получава химическа реакция. Те въздействат директно като химическо вещество и убиват полезните микроби, които са в дебелото черво и отслабват нашите защитни сили”, коментира токсикологът д-р Никола Александров.

Според учените досега човечеството е успяло да произведе 8 милиарда тона пластмаса от откриването на технологията за нейното производство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.