Ще поскъпне ли то, ако захарта бъде заменена с мед

Медът да замести захарта в детските менюта - това предлага еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните.

Колко захар консумират децата дневно и ще поскъпнат ли детските храни след промяната? Отговорът на тези въпроси потърси репортерът Георги Георгиев и рубриката „На твоя страна”.

Кои са най-опасните стоки в Европейския съюз? (ВИДЕО)

Идеята е съвсем скоро захарта от менюто на най-малките изцяло да бъде заменена от мед, тъй като той е по-безвреден и дава повече енергия, необходима за организма на подрастващите.

Според стандартите на Световната здравна организация захарта не трябва да надвишава 10% от дневния енергиен прием. В идеалния случай процентите трябва да бъдат 5. Оказва се обаче, че българските деца приемат дост по-големи количества.

Според правилата в момента в рецептурниците за детското меню не трябва да има торти, пасти, сиропирани сладкиши, шоколадови изделия и бонбони, както и енергийни и безалкохолни напитки.

Фалшива козметика залива интернет и магазините

Труден обаче е контролът извън училищата и детските градини - в лавките.

Ако захарта се замени с мед, цената на храните за деца значително ще се повиши. Затова в училищата и детските градини търсят други варианти. Един от тях е редовното сервиране на плодове.

Най-вероятно мед в училищата ще се доставя по схемата за плод и мляко с европейско финансиране. За да стане това възможно обаче, субсидията от Брюксел ще трябва да се увеличи.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.