Европейските лидери обсъждат и отношенията Великобритания-Русия

Ключова среща на върха в Брюксел. Европа решава ще има ли среща на лидерите във Варна с турския президент Реджеп Ердоган. Във фокуса на Европейския съвет са и още няколко важни теми.

Борисов: Всички очакват много от срещата ЕС-Турция във Варна

Премиерът Бойко Борисов представи на европейските лидери свършеното от нашето председателство досега. Няколко ключови въпроса, които трябва да намерят отговор, ще се решат късно тази нощ. Един от тях е срещата с Ердоган и ЕС, която трябва да се проведе в понеделник във Варна. Тази среща обаче все още не е 100% сигурна. За Борисов тя е много важна, тъй като диалогът с Турция трябва да продължи, тъй като е важен съсед на България и ЕС заради споразумението за бежанците.

Туск постави под въпрос варненската среща ЕС-Турция

Друг въпрос, който трябва да получи отговор, е дали европейските лидери ще включат Русия като отговорна за отравянето на руския агент Скрипал.

"Подготвяме се много, всички много очакват от нас. Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам", каза Борисов.

Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

Премиерът вече получил заръки да помогне за намаляването на напрежението по море между Турция и Кипър. Според Борисов трябва да се помни, че към Ердоган се подхожда деликатно. България трябвало да се пази от това да вземе страна в конфликта Гърция-Турция.

„Скептичен съм за развитието в района. Трябва много директно да напомним на турската страна задълженията и особено това да спазват международното право. В същото време трябва да оставим отворени вратите за диалог”, заяви от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Борисов: Срещата между лидерите на ЕС и Турция е важна за отношенията (ВИДЕО+СНИМКИ)

За другия конфликт в Европа - отравянето на Сергей Скрипал, Борисов обясни, че се търси истината.

„Трябва на всяка цена извършителите и поръчителите да бъдат разкрити. Това е чудовищно престъпление във Великобритания. Щом могат в ресторант да пуснат боен отровен газ, те могат да го пуснат и тук в Брюксел”, коментира българският премиер.

Трима български евродепутати с престижни награди в Брюксел

„Това, за което ще говоря днес, не е просто за случилото се по улиците на Солсбъри, но и за това, което виждаме като модел на руска агресия срещу Европа и близките й съседи – от Западните Балкани, до Близкия изток”, заяви британският премиер Тереза Мей.

Отвъд океана, но пряко пред Евросъюза стои и въпросът с митата, които Доналд Тръмп наложи на Европа за стомана и алуминий. От Вашингтон дойде новината, че Европа е изключена от допълнителните американски мита.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.