Има ли опасност от наводнения?

Снеготопенето повиши нивата на реките в цялата страна. В Русе, където снежната покривка е 30 сантиметра, река русенски лом отново е извън коритото си. Само преди 2 седмици реката заля дворове и мазета. Каква е ситуацията в момента?

За Мария, която живее на брега на реката, се очертава поредна безсънна нощ.

„Сигурно няма да се спи. Чудим се сега какво да правим. През нощта излизам и гледам. Ако водата се качи на шосето, все едно е у дома. Стрес голям. Денем и нощем ние треперим”, разказва угрижено Мария Николова.

Жълтеникав сняг валя в Североизточна България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди две седмици река Русенски лом излезе от коритото си и заля земеделски площи и дворове на къщи. Подпочвените води пък проникнаха в мазетата. Сега кошмарът се повтаря.

При всяко покачване на нивото на водата, мазетата се наводняват. Водата в мазето на кметството на село Красен е около 25 сантиметра. Стените пазят спомените и от по-тежките наводнения. Всяка година по това време в село Красен водата влиза на гости при хората, обяснява кметът, който вече е инициирал подписка трайно решаване на този проблем.

Видин обяви бедствено положение

„На хората вече им дотегна от тия наводнения. Почти всяка година реката ни залива. Коритото е затлачено и трябва преди всичко да се изчисти дъното и падналите дървета”, разказва Йорданка Чурова.

Община Иваново е кандидатствала за средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Необходими са около 300 000 лева за укрепване на дигите.

Кога ще се затопли?

„Вярвам, че ще бъдат отпуснати средства и дигите ще бъдат укрепени. Ние заставаме зад исканията на селото”, заяви областният управител на Русе Галин Григоров.

Река Русенски лом остава най-критичната точка в областта. Службите са в готовност да реагират, ако нивото на водата се покачи.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.