Гръцкият военен министър разкритикува остро Турция

 В изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от "Фокус".

Ципрас призова Турция да уважава международното право

„Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет“, категоричен е Каменос. „Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкия народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви той.

Срещата между ЕС и Турция във Варна ще се състои (ВИДЕО)

„Нашите въоръжени сили са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния ни интегритет“, добави военният министър. Що се отнася до двамата задържани гръцки войници от турските власти, Каменос отбеляза, че „подобно поведение ги връща обратно там, от където започнаха – дълбоко в Анадола“.

Турският флот прогони италиански сондажен съд край Кипър

По-рано през деня Ергоган заяви за планове за създаване на „Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия, припомня Kathimerini. „Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени“, заяви турският президент.

Туск: Турция да се въздържа от заплахи към членки на ЕС

„След Африн идва възкръсването“. „Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки ще разберат, че са направили фатална грешка“, увери Ердоган, като добави, че неговите изказвания отразяват „решимостта на Турция, на политиките, провеждани от държавата и чувствата на хората. „Ще успеем или ще бъдем убити“. Гръцкото издание посочва, че изказването на Ердоган е последното от поредица агресивни коментари. В понеделник той трябва да се срещне с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна за обсъждане на отношенията между ЕС и Турция и миграционната сделка между Анкара и Брюксел, подписана през март 2016 година и други въпроси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.