„Много е важно да се запази добрият тон", каза Румяна Бъчварова

Срещата между турския президент Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС във Варна започна. При изключителни мерки за сигурност Ердоган и европейските лидери – Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, пристигнаха в морския град.

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

В последния момент обаче турският президент отново направи неочакван ход и изостри тона. На летището в Истанбул Ердоган обяви, че членството на Турция в съюза става основен приоритет за страната и на срещата във Варна щял да поиска отпадането на пречките към реализирането му. Часове преди това пък обяви, че няма да прави никакви компромиси.

Резиденция "Евксиноград" - готова за срещата ЕС - Турция (СНИМКИ)

"Категорично няма да позволим кръговете, които познаваме добре, да спрат Турция да вземе заслужено и равнопоставено място в Европейския съюз. Ще продължим разговорите със Съюза според позицията на страната ни и силата ни в региона. За съжаление, Европейският съюз не ни е показал същата искреност и лоялност в спазването на обещанията си, каквито ние сме показали, и продължава да не показва”, каза Ердоган.

Ердоган: Членството в ЕС остава стратегическа цел за Турция

„Когато си говорим, ако ще тропаме по масата, докато си говорим, защото е много  лесно да се прави дипломация от телевизионния екран, но тя така не се прави. Не е добре да продължаваме да си говорим само през медиите и това е значимата роля на България”, заяви външният министър на България Екатерина Захариева.

Анализатори определят историческата среща като дипломатически успех за България. Разговорите започнаха със среща между президента на Турция  и българския премиер – Бойко Борисов.

Борисов пред Туск: За България е важно да има добри отношения със своя съсед (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Много е важно да се запази добрият тон и да се постигне едно взаимно разбиране, такова взаимно разбиране към момента не съществува. Мисля, че за първи път България има толкова важно място в европейската политика”, каза Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя.

СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА ЕРДОГАН И ТУСК ВИЖТЕ ТУК

 Европа пък определи срещата като „трудна”, но поздрави България за успеха.

„Искам да почертая колко важна е тази инцииатива на министър-председателя за всички страни-членки на Европейския съюз. Тази среща е това, което можем и което ще подобри отношенията ни с нашия съсед, който е важен по много причини”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Страната ни поставя на масата за преговори една единствена тема - сигурност на българската граница.

„3 милиона и половина, които са на територията на Турция и които би трябвало да бъдат уредени и да бъдат... фактически... задържани там. Там им е мястото на бежанците, в най-близката държава, естествено със съдействието на ЕС”, каза Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика.

Срещата беше коментирана и по време на отбелязването на 105-ата годишнина от Одринската епопея. От БСП обявиха, че в деня на Тракия българските политици трябвало да докажат, че защитават националния интерес. От ГЕРБ пък призоваха за разум.

„Aз призовавам да бъдем държавници. Не е важно за кого сме гласували, за всеки гражданин е важно границата да бъде опазена. Един от най-важните въпроси е сигурността и се надявам скоро да го осъзнаят, да бъдат държавници, а не краткосрочни политици”, каза Екатерина Захариева.

 А президентът Румен Радев поиска да бъде поставена темата за влиянието на Турция.

„Oчаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетението на тракийските бежанци”.

 Срещата на върха във Варна се следи на живо от над 50 журналисти от целия свят.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В NOVA.BG И НА СТРАНИЦАТА НА НОВИНИТЕ НА NOVA ВЪВ FACEBOOK СЪВМЕСТНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕС И ТУРЦИЯ ОТ 21 ЧАСА.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.