Дейността на изследователския център у нас представя ръководителят му Иван Михайлов

В рубриката си „Истории на успеха” тази седмица Деси Банова ни среща с човек, който има безценен принос за това България да бъде една от водещите страни в проектирането и разработването на автомобилна електроника на световно ниво. Изследователският център, който Иван Михайлов ръководи е в основата на създаването на иновативни технологии за водещи производители на коли по целия свят.

„ИСТОРИИ НА УСПЕХА” с Деси Банова: Мисията да даряваш живот

"Историята ни започва преди 15 години, когато фирмата има само 50 служители. В момента компанията наброява почти 1000 души в рамките, благодарение на капацитета, българския талант и специалистите, които има на нашия пазар", разказва Михайлов.

Той споделя, че неговата компания допринася за разработването на автономни автомобили.

Съвсем скоро те ще бъдат на пътя като нещо нормално. Всичките интернет технологии, свързаните автомобили, които обменят информация, както помежду си, така и с всякакви мобилни устройства. Облачните технологии смело навлизат в автомобилите, както и виртуалната реалност, допълнителните реалности”, казва още Михайлов.

Дейността на изследователския център е насочена и към проектирането на продукти, увеличаващи сигурността на пътя.

ИСТОРИИ НА УСПЕХА: Какво е общото между кокичето и киселото мляко?

Стремежът е да помагаме и да улесняваме водачите. Те могат да правят много други неща, освен да шофират. На този етап на развитие на системите ние се опитваме да подпомагаме водачите с взимане на решения, с превенция от събития на пътя, тъй като автомобила и системите, които го съпътстват могат да събират много информация от околната среда и всякакви опасности”, казва още инженерът.

Той подчертава, че почти няма световна марка автомобили, в която да няма българска следа.

"Аз съм много щастлив, че дори президенти, като френския например, използват автомобили с българска следа в електрониката”, казва още специалистът.

Според него рецептата за успех включва лична отдаденост, авантюристичен дух, поемане на отговорност.

Цялото интервю гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.