Това били последните заявки за пратки на Пелов и Колев преди бягството им

Игра тетрис и бързовар са двете неща, които са заявили последно като желания за пратки избягалите от Централния софийски затвор рецидивисти. Това каза в кулоарите на парламента в четвъртък правосъдният министър Цецка Цачева, цитирана от Дарик радио.

Освободиха сина на избягалия затворник Пелов

Сигналите, получени преди време за готвено от Владимир Пелов бягство Цачева коментира така: "Имало е такъв сигнал по отношение на Пелов. Към онзи момент той е полагал доброволен неплатен труд в метален цех по чл. 80 от закона. Веднага след сигнала е спрян от работа. Спрямо него е имало специални инструкции към служителите, включително и психологически портрет".

САМО ПРЕД NOVA: Вътрешен човек разказа как са се сдобили с оръжие бегълците от Софийския затвор (ВИДЕО)

В характеристика на Пелов, изготвена от специалисти, пишело, че той е изключително комбинативен и опасен, готов да не изпълнява вътрешните правила в затвора и да влиза в конфликти.

"Така че всичко това е било предвидено, но резултатът е плачевен", обобщи Цачева.

Тя каза още, че ще след празниците ще помисли дали да награди смелата чистачка от затвора, която е гонила рецидивистите по време на бягството им.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД NOVA: Говори свидетел на бягството на двама осъдени от Софийския затвор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Цачева каза още, че в сряда е информирала премиера и по негово предложение, с което тя е съгласна, е поискала оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на Софийския затвор.

"Това са лицата, които според закона, отговарят пряко за организацията и контрола в местата за лишаване от свобода. Относно това дали ще има други санкции, чакам да приключи работата на комисията, чийто срок е 12 април. За мен, от видяното вчера при прегледа на записите от камерите, има престъпна небрежност по отношение на изпълнение на задължения в Централния софийски затвор. Какви конкретно са те трябва да се установи в хода на разследването", поясни ресорният министър.

Тя коментира още, че компетентните органи трябва да разследват дали е имало вътрешен човек, който да е помогнал за вкарването на оръжия в затвора.

Десетки избягали затворници у нас за последните пет години

За мен е необяснимо как при режима, правилата, заповедите за вещи, които са разрешени за ползване, са се оказали въоръжени и двете лица, особено единият, който е бил с огнестрелно оръжие“, каза още Цачева.

Тя заяви, че в ГД „Изпълнение на наказанията“ има огромно текучество на служители. Миналото лято незаетите места в системата са били повече от 460, а в момента са около 200. Заради условията на полагане на труд обаче, не били малко случаите, в които служители започвали работа, но след месец-два се отказвали и преминавали в други системи.

Бивш правосъден министър: Вътрешен човек е организирал бягството на затворниците

Заради това въпросът трябва да бъде комплексен, не само до финансови средства, каквито бяха отпуснати след срещата с премиера Борисов. Става въпрос и за организация на целия процес, и за човешкия фактор за изпълнение на конкретните разпоредби, инструкции и вътрешни правила, които явно не са били изпълнени по надлежния ред, за да се стигне до този груб случай“, заяви Цецка Цачева.

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.