Атаката приключи, но „оръжията остават заредени и на прицел”

Европейският съюз и НАТО са готови за нови действия срещу Сирия, ако в страната отново бъде използвано химическо оръжие. Страните-членки на военния Алианс подкрепиха единодушно въздушните удари от събота.

НАТО информира съюзниците от Алианса за детайли около операцията, след което страните-членки включително и България дадоха политическа подкрепа за действията на ключовите си партньори.

Инспектори от ОЗХО започват работа в сирийския град Дума

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не е имало алтернатива за ефикасен отговор на случилото в гр. Дума освен прецизна операция. Днес Столтенберг е в Турция, която се разграничи от полюса Русия-Иран.

Атаката приключи, но „оръжията остават заредени и на прицел”, коментира кореспондентът на NOVA Антоанета Николова. Сега международната общност минава към други инструменти. Лидерите на трите атакували страни разговаряха по телефионе, след което е повече от ясно, че намеренията не са да се сваля режинма на Башар-ал-Асад.

САЩ са готови за нови удари срещу Сирия

Със или без Асад, Франция е готова с план-предложение за Сирия, който ще представи в понеделник на срещата на европейските министри на външните работи, които ще обсъдят ситуацията в страната.

Висшият представител за външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини не изключи приемането на нови санкции. Министрите ще настояват за отваряне на нови хуманитарни коридори.

Елена Поптодорова за ударите в Сирия: Това беше разговор с Путин

Сирия вече е под ембарго на инвестициите, внос -износ на технологии и са замразени сметките й на територията на ЕС. Няколко стотин са лицата в черния списък на санкциите -политици, военни и учени и проближени на режима.

От началото на конфликта ЕС е дал близо 10 милиарда евро за хуманитарни помощи , а в края на месеца в европейската столица ще се проведе и конференция за реконструкция на страната.

Информация: Антоанета Николова

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.