Не сме дотук, този удар нищо не реши, заяви още бившият ни посланик в САЩ

„Това, което видяхме вчера, не беше режисирано, но координирано, стиковано. Очевидно при отсъствие на някаква стиковка и взаимна информираност, можеше да се стигне до избухването на регионална война, особено ако имаше човешки жертви, сред които руски военнослужещи”. Така бившият ни посланик в САЩ и настоящ вицепрезидент на "Атлантическия клуб" Елена Поптодорова коментира въздушните ударите в Сирия.

„Ударът нанесен точно преди 1 години също беше много дискретно уточнен, за да няма отсрещната страна причини да отвръща”, коментира още Поптодорова.

СЛЕД УДАРИТЕ В СИРИЯ: Ще ескалира ли напрежението?

По думите й текат разговори на ниво генерални щабове, на високи експертни нива, които могат точно това да правят – „да орежат всякакви неочакваности, които да предизвикат взрив на военен сблъсък”.

„Не сме дотук. Този удар нищо не реши. Не знаем дали е постигнато това, което трябваше да се унищожи. По сведения на експерти разрушенията не са толкова големи, те са по-малки от удара, който беше нанесен през април 2017 г.”, продължи Поптодорова.  

По думите й както се прецизират военнотехническите параметри на военните удари, по същия начин вървят и „политически сондажи”.

„Ердоган се възползва прекрасно от обстановката и започна да бъде като совалка между президентите Тръмп и Путин. Разговорите ще продължават”, заяви Поптодорова.

САЩ и съюзници атакуваха Сирия (ОБОБЩЕНИЕ)

Според нея Великобритания и Франция също водят своите контакти в с Русия.

„Това ще продължи, но няма да изключи следващ удар”, заяви Поптодорова.

Според нея сега президентът Асад също ще има някакво действие.

„От негова гледна точка той има да върши още работа у дома. Той не е изчистил цялата територия на Сирия от своите противници, не е установил тотален контрол, а това трябва да се случи. Това може да стане само по военен път”, коментира Поптодорова.

Путин обвини САЩ и съюзниците им в нарушаване на международното право

„Най-тежка според мен е ситуацията на САЩ. Този удар беше насочен както към Сирия, той всъщност беше предназначен към Русия. Това беше разговор с Путин с военни средства”, коментира бившият ни посланик в САЩ.

Що се отнася до въпроса дали има, или няма химически оръжия в Сирия, Поптодорова заяви: 

„Защо Асад подписа споразумение да унищожава през 2013 г. Големи количества бяха унищожени. Смята се, че в момента в Сирия има 2000 химически бомби. Броят на атаките са над 100 за последните 7 г.“, коментира Поптодорова за химическото оръжие в Сирия".

Поптодорова заяви още, че за първи път от края на Втората световна война Европа отсъства от региона по тревожен начин.  

Повече гледайте във видеото

 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.