Как реагира светът на ударите?

Малко преди 4.00 ч. в събота сутрин САЩ, Франция и Великобритания изстреляха над 100 ракети срещу Сирия. Обстрелът продължи малко повече от час.

По данни на руската и сирийската армия две трети от тези ракети са били свалени. Цели на атаката са били военни обекти край Дамаск и Хомс.

До момента не се съобщава за загинали. Ранени са трима души.

Двете страни продължават да оценяват резултатите и последиците от снощните атаки.

Коалиционните сили, водени от САЩ, казват, че ударите са били успешни, а Русия ги определя като агресия.

КОМЕНТАРЪТ НА ТРЪМП

11 часа, след като ракетите полетяха, американският президент Доналд Тръмп обяви в Twitter, че „мисията е изпълнена”, използвайки фразата на предшественика си Джордж Буш-младши, изречена шест седмици след първите удари срещу Ирак.

Двете страни сега са в информационна война с различни твърдения за това дали и колко от над 100-те ракети са били прихванати от сирийската противовъздушна отбрана.

Тръмп в Twitter: Мисията – изпълнена! (СНИМКИ)

Докато бомбите още падаха в Сирия, Тръмп се появи пред нацията и пред света.

Целта на нашите действия тази вечер е да създаде силна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие”, заяви държавният глава.

Съюзниците атакуваха три цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия, близо до сирийската столица.

Коалиционният удар идва в отговор на предполагаемата химическата атака от 7 април в град Дума, наредена, според Запада, от сирийския лидер Башар Асад.

Сирийската армия разпространи клипове, в които твърди, че показва как тяхната противовъздушна отбрана прихваща съюзнически ракети. Според сирийците близо две трети от ракетите били унищожени. От Пентагона обаче изнесоха различни данни.

Нито един от нашите самолети или ракети, участвали в тази операция, не са били успешно уцелени от сирийската противовъздушна отбрана”, категоричен бе ген. Кенет Макензи, директор на Главното командване.

Путин обвини САЩ и съюзниците им в нарушаване на международното право

За мнозина в Дамаск ударите бяха изненада.

За час всичко приключило.  От Пентагона казват, че заложените цели са унищожени.

Коалиционните сили са категорични, че са положили всички усилия да избегнат руски позиции или цивилни граждани.

На този етап изглежда, че това е краят на този удар срещу Сирия. САЩ и съюзниците им нямат за цел промяна в режима там, защото се страхуват от хаос и контрол на страната от терористичната организация ИДИЛ, ако Башар Асад падне от власт.

Според Пентагона през последните 24 часа има 2000% увеличение на руските тролове –хора и машини, които разпространяват фалшиви новини в социалните мрежи.

РЕАКЦИИТЕ НА РУСИЯ И СИРИЯ

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ и съюзниците им в нарушаване на международното право. 

Съединените щати нарушиха международното право заради ударите в Сирия. Действията на Вашингтон провокират нова вълна бежанци и усилват страданията на мирното население, като водят до хуманитарна катастрофа”, заяви Владимир Путин.  

От руския Генерален щаб омаловажиха последиците от въздушната операция срещу Сирия. Руското военно ръководство обяви, че нито една от крилатите ракети не е навлизала в зоната на руската въздушна отбрана, а противовъздушните системи не са използвани.

Часове след ракетните удари сирийският президент Башар Асад беше показан във видеозапис как отива на работа. По-късно, в телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, той  заявил, че е по-твърдо решен от всякога да се бори с тероризма в Сирия.

С КАКВО ОРЪЖИЕ БЕШЕ АТАКУВАНА СИРИЯ?

Използвани са повече от 100 ракети „Томахоук”. Това е управляема крилата ракета, която прецизно се насочва чрез сателит.

Те са изстреляни от американските бойни кораби „Лабун” и „Монтерей” от Червено море. Ракети са изстреляни и от френски кораб към важни обекти в Дамаск и Хомс.

Американски стратегически бомбардировачи В-1В са хвърлили бомби с лазерно насочване.

Башар Асад: По-твърдо решен съм отвсякога да се боря с тероризма

В атаката с ракети въздух-земя са участвали и френски самолети „Рафал” и британски „Тайфун”.

Сирийските власти твърдят, че от противовъздушната отбрана на страната са свалени близо две трети от ракетите. Сирийските военни използвали съветски ракетни зенитни комплекси ЕС 200, „Квадрат” и „Нева”, както и противовъздушна артилерия.

РЕАКЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

България е била информирана за готвената атака в Сирия. Това стана ясно след спешно съвещание при премиера с министри и шефове на служби.

Спешната съботна среща се случи с идеята държавата да прецени има ли заплахи, какви са те и какво да се направи. И се разбра, че службата „Военна информация" е знаела за ударите от няколко дни и те не са били изненада за кабинета.

Българското правителство: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

След заседанието военният, външният и вътрешният министър, заедно с шефовете на ГДБОП, ДАНС и главният секретар на МВР направиха извод: опасност за България няма.

В официална декларация властта обяви, че е категорично непримирима с употребата на химическо оръжие. И я приравни с военно престъпление. Затова кабинетът приема ударите в Сирия като предупреждение за режима в страната, но и като еднократна военна операция.

Правителството е загрижено от възможно разрастване на конфликта и поиска виновните за химическата атака в сирийския град Дума да понесат отговорност. Това обаче трябвало да с случи с политически, а не с военни средства.

РЕАКЦИИТЕ НА ПАРИЖ, ЛОНДОН И АНКАРА

С атаката Франция и Великобритания показаха,че не може да има търпимост към употребата на химически оръжия. Това заявиха френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей.

Официалната позиция на Париж е, че ударите са били неизбежни, заради химическата атака в град Дума. Макрон каза, че Франция разполага с доказателства, че зад употребата на химическо оръжие стои правителството на Башар Асад.

Френският държавен глава припомни, че преди малко повече от година ясно е заявил - на употребата на химическо оръжие от режима в Сирия ще бъде отговорено.

Лидерът на крайнолевите във Франция Жан-Люк Меланшон поиска Макрон да покаже доказателствата за действията на сирийците.

Почти идентично бяха посрещнати действията на правителството и армията в съседна Великобритания. Премиерът твърди, че не е имало алтернативен път на действие. Основната опозиционна партия обаче критикува едноличното решение на правителството, да включи страната във военна акция без да се консултира с парламента.

НАТО, ГЕРМАНИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

Те също подкрепиха военния удар срещу Сирия.

НАТО свика извънредно посланиците на страните членки на Алианса, за да ги информира за детайлите по операцията.

Генералния секретар Йенс Столтенберг коментира и осъди продължаващата употреба на химически оръжия от Сирия. Той ги нарече „явно нарушение на международните норми и споразумения”.

“НАТО, като организация, не участва пряко в ударите срещу Сирия. Тези действия ще ограничат способността на режима да извършва други атаки с химически оръжия срещу народа на Сирия”, заяви Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази подкрепа за действията на САЩ, Великобритания и Франция и отправи предупреждение към режима на Сирия, Иран и Русия, че не могат да предизвикват безнаказано човешки трагедии.

Режимът в Сирия осъди и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който подчерта, че използването на химическо оръжие налага силен международен отговор.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна се е споразумя с партньорите си да не участва в ударите, също подкрепи операцията.

Италия отказа участие и бази за директни действия, насочени срещу Сирия от нейна територия, но съдейства за логистиката на американската база в Сицилия.

В понеделник министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят ситуацията в Сирия и евентуални санкции. В дневния ред залегнаха и Русия и Иран.

СЪВЕТЪТ ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

Той се събра на извънредно заседание по искане на Русия. Внесената от Москва резолюция за определяне на ударите като "нарушение на международното право" не мина. Руското предложение беше подкрепено само от Китай и Боливия. Осем държави гласуваха срещу него, а четири се въздържаха.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.