Продължение на ударите може да има, стана ясно след заседание на СС на ООН

Ударите срещу Сирия са постигнали целта си. Около тази позиция се обединиха трите държави, които проведоха атаката миналата нощ - САЩ, Великобритания и Франция.

Въпреки това, продължение на ударите може да има. Това се разбра на извънредното заседание на Съвета за сигурност.

„Снощи унищожихме главната лаборатория използвана за смесването на оръжия за масови убийства. Говорих с президента тази сутрин и той ми каза: „Ако сирийският режим  отново използва отровен газ, оръжията на Съединените щати са заредени и готови”. Когато този президент тегли „червена линия”, тя не може да се прекрачва”, заяви Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН.

САЩ и съюзници атакуваха Сирия (ОБОБЩЕНИЕ)

Французите също са доволни от проведената акция. На няколко пъти от Елисейския дворец подчертаха, че ударите са били нанесени така, че да няма конфликт с Русия.

„Мога да заявя, че мисията беше успешна. Военните цели са постигнати, а възможностите на Сирия да произвежда и складира химически оръжия значително намаляха”, заяви Флоранс Парли, министър на отбраната на Франция.

А руснаците са категорични - бомбардировките срещу Сирия са незаконни и създават опасност за разрастване на конфликта. И освен това са извършени преди международните институции да са проверили сигналите за употреба на бойни отровни вещества.

Путин обвини САЩ и съюзниците им в нарушаване на международното право

„Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия вече пристигнаха в Бейрут. Трябваше да пътуват за мястото на инцидента, за да потвърдят или отрекат наличието на доказателства. Ден по-рано атаката е факт”, коментира Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

От НАТО и Европейският съюз и днес потвърдиха подкрепата си за действията на своите съюзници. Нито една друга държава от Общността не се присъедини към британците и французите.

Башар Асад: По-твърдо решен съм отвсякога да се боря с тероризма

„Ще използваме двустранните си връзки с Русия, за да ги убедим да заемат конструктивна позиция. Независимо дали ни харесва, или не, без Русия политическото решение на кризата няма да бъде постигнато”, заяви Хайко Мас, министър на външните работи на Германия.

Независима оценка на това каква инфраструктура или оборудване е било поразено в Сирия, колко ракети са достигнали целта си и колко са били свалени, както и други конкретни параметри на бомбардировките, трудно може да бъде направена. Като мащаб, атаката беше около два пъти по-голяма от бомбардировките от миналата година.

Руснаците се опитаха официално да определят акцията като нарушение на международното право. Внесената в Съвета за сигурност резолюция не мина, руското предложение беше подкрепено само от Китай и Боливия. Осем държави гласуваха срещу него, четири се въздържаха.

 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.