Турският външен министър заяви, че това трябва да се прекрати

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини САЩ в подкрепа на сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара разглежда като терористични организации, предаде ТАСС.

„Юръп 1”: „Ислямска държава” разполага с 3 млрд. евро капитал

"Днес САЩ подкрепят терористични организации, това трябва да се прекрати. За съжаление Силите за защита на народа и Партията на демократичния съюз контролират десет процента (от територията-бел.ред.) на Сирия, а това е огромен риск. Това застрашава нашата национална безопасност в Африн, Манбидж и на други места в близост до границата. Затова тези терористични организации, както и ИДИЛ, трябва да напуснат сирийската територия", каза Чавушоглу на пресконференция днес след среща с колегите си от Русия и Иран Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф.

Захариева: Следващата конференция за Сирия да е за възстановяването й

През 2016 г. САЩ обещаха, че тези терористични организации ще напуснат сирийската територия. Ние искаме американците да държат на думата си и да съдействат за това тези територии да бъдат върнати на гражданското население, което живее там, добави Чавушоглу.

Донорската конференция за Сирия събра само половината от очакваните средства

Той изтъкна, че главна задача (в Сирия-бел.ред.) е борбата с терористите и каза, че това трябва да се върши внимателно, за да се избегнат жертви сред цивилното население. За съжаление терористи с оръжие в ръце се отправиха към Идлиб и живеят в непосредствена близост с мирното население. Как да излезем от тази ситуация? Ние не можем да бомбардираме цивилни учреждения, където се укриват терористи, тъй като това застрашава живота на мирното население, затова, очевидно, ние ще тръгнем по друг път и последователно ще унищожаваме терористите, обясни Чавушоглу.

Идлиб е една от зоните за деескалация, така че ние сме заинтересовани там да бъде осигурен режим на прекратяване на огъня и сме готови по-нататък съвместно да противостоим на терористичната заплаха, каза турският външен министър, цитиран от БТА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.