Най-големи суми обещаха ЕС, Германия и Великобритания

Донорската конференция за Сирия в Брюксел събра само половината от очакваните 8 милиарда евро за възстановяване на страната. Конференцията, организирана от Европейския съюз и ООН две седмици след военната операция на три западни страни в отговор на използването на химическо оръжия в град Дума получи обещания за 4 милиарда евро помощ.

Най-големи суми обещаха ЕС, Германия и Великобритания. Европейският съюз ще отпусне на Турция допълнителни 3 милиарда евро през следващите 2 години за сирийските бежанци там. За последните години Евросъюзът вече подпомогна региона с 11 милиарда евро.

Германия дарява още 1 млрд. евро за Сирия

На донорската среща участваха 85 страни и над 200 неправителствени организации. Това е втората донорска среща за страната, въвлечена от над седем години във военен конфликт.

„Моето предвиждане е да получим гаранция за над 4,4 милиарда евро. Много щедри бяха Великобритания и Германия. Следващата година очакваме допълнителни над 3 милиарда евро. Всяка година и САЩ даваха по един милиард евро, но засега не потвърждават подновяване на помощта заради вътрешни проблеми”, заяви Марк Лоукок, заместник генерален секретар на ООН.

ЗА БЕЖАНЦИТЕ: ЕС отпуска допълнителни 3 млрд. евро на Турция

„Няма военно решение на ситуацията. Очакваме от участниците в конфликта намаляване на напрежението. За нас е важно да се започне диалог и политически диалог с тези, които могат да доведат Дамаск на масата на преговорите”, заяви Федерика Могерини.

„Миналата година сме говорили същото. И тогава конференцията беше след химическа атака в Сирия. Ако не разберем, че всеки трябва да направим компромиси, за съжаление догодина ще си говорим същото. Аз изразих пожелание догодина конференцията да е за възстановяване на Сирия. Да е започнал политически процес и връщането на бежанците. Най-после да се събудим и признаем грешките, които сме допуснали и да направим компромиси”, заяви българският външен министър Екатерина Захариева.

Информация: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.