България ще предостави 150 000 евро в подкрепа на действия, целящи справяне с тежката хуманитарна ситуация в страната.

"Надявам се догодина следващата конференция за Сирия да бъде посветена на нейното възстановяване. Да са минали военните действия, да е започнал политическият преход и да мислим как да подпомогнем възстановяването на Сирия и безопасното завръщане на бежанците." Това заяви днес в Брюксел заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва конференцията "Брюксел II" на тема "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона", съобщава пресслужбата на външно министерство, цитирана от БТА.

Донорската конференция за Сирия събра само половината от очакваните средства

Европейският съюз и ООН са съпредседатели на форума, в който участват представители на над 85 държави и международни организации. От страна на ЕС домакини на конференцията са ВП Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. От страна на ООН, събитието е под патронажа на Генералния секретар и с участието на неговия специален пратеник по Сирия Стафан Де Мистура. 

Германия дарява още 1 млрд. евро за Сирия

Министър Захариева открои двете основни цели на международния форум. "Първата, е да покажем на хората в Сирия, че не са изоставени, че тази продължаваща седем години и половина трагедия не е накарала нас - международната, демократична общност да забравим тези хора. Важна част от конференцията е да дадем ясен и силен политически сигнал, че възстановяването на Сирия може да започне само след истински политически процес. Всички признахме, че за съжаление истинският политически процес с компромиси от двете страни всъщност още не е започнал.", заяви тя.

ЗА БЕЖАНЦИТЕ: ЕС отпуска допълнителни 3 млрд. евро на Турция

Българският първи дипломат отбеляза, че общото мнение на участниците във форума, че за съжаление, от 2015 г., когато СС на ООН единодушно прие резолюция, която начертава 6 стъпки за политически преход и деескалация на напрежението в Сирия, нищо не се е променило и истинският политически процес с компромиси и от двете страни не е започнал. "Трябва всички заедно да започнем да изпълняваме решенията, които сме взели. Всички страни в конфликта трябва да направят компромиси в името на мира и стабилността на региона ", категорична бе тя. 
Захариева отправи призив към гарантите на споразумението от Астана за спазването на зоните за деескалация, за да бъде осигурен хуманитарен достъп. Тя подчерта, че числата все още са ужасяващи - над 13 милиона души в самата Сирия страдат и се нуждаят от постоянна хуманитарна помощ, над 6 милиона са вътрешно разселените лица, над 3 милиона бежанци в Турция, 1 милион в Ливан, около 700 000 в Йордания.

Съветът за сигурност заседава в шведска ферма (СНИМКИ)

"Цялата международна общност трябва да съсредоточи усилията си в предоставяне на хуманитарна помощ както в Сирия, така и в съседните държави, които понасят най-голямата тежест", заяви министър Захариева, като отбеляза, че Турция е държавата, приютила 3.5 милиона сирийски бежанци, и е много важно ЕС да продължи своя ангажимент за осигуряване на 3 милиарда евро.

ЕС и ООН ще бъдат домакини на конференция за Сирия

България ще предостави 150 000 евро в подкрепа на действия, целящи справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия. Средствата ще бъдат предоставени по линия на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Страната ни ще се включи и с 200 000 евро в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад". Решението за това бе взето от Министерския съвет в средата на м. март

България ще предостави 150 000 евро в подкрепа на действия, целящи справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.