Карал момичета да проституират в София

Девет души са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за "набиране на жени за развратни действия в София", съобщиха от спецпрокуратурата, предаде БГНЕС. Според обвинението ръководител на групата е настоящият кмет на с. Тъжа Цвятко Балабаров.

Членовете на групата са задържани на 27 срещу 28 април 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Всяка трета жена в ЕС – жертва на насилие

Групата е работила близо година, а разследващите установили, че давали кредити с високи лихви на момичета. Ако не можели да си платят, били принуждавани да проституират, предаде БТА.

Под контрола на групата 20 жени от София и страната са предлагали сексуални услуги срещу заплащане. Работели срещу 60 лева на час или срещу 40 лева за половин час. За допълнителни екстри имало отделна тарифа. 

На жените била оставяна половината от заработваната от тях сума. Клиентите били набирани в популярно нощно заведение в София и чрез обяви.

Предоставяни им били и помещения в къща и апартамент, недалеч от столичното нощно заведение. Нерядко жени били поръчвани и на адреси, където членове на групата ги транспортирали с лични автомобили срещу такса от 20 лв., която плащал клиентът. Шофьорите играели ролята на охранители на жените, често прибирали от тях дължимото на групата.

По случая са разпитани голям брой свидетели, в т.ч. пред съдия. В хода на разследването са използвани СРС.

Днес, 30 април 2018 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка „Задържане под стража“ на седем от участниците в групата. На другите двама са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“.

В дома на кмета са намерени 15000 лева.

„На момичетата са предоставяни високолихвени кредити, които те трудно успявали да върнат и винаги, във всеки един момент, се получавало така, че те дължали пари на организаторите на престъпната дейност”, обясни Стоян Темелакиев, ГДБОП.

„Няма данни за упражняване на насилие. Те са знаели какво вършат и срещу какво упражняват тази дейност”, заяви Силвия Соколова, наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.