От наша страна ще бъде показано братско отношение, но компромис с историята няма да се прави

Започва цялостен прочит на българо-македонската история. Целта - изчистване на спорните моменти между двата народа. Кой ще определи чии будители са Кирил и Методий и коя е българската история?

Одобриха комисията, която ще дели историята между България и Македония

Македонската срещу българската история - къде е пресечната точка и кои са верните щрихи във вековния спор. С тези въпроси започва да се занимат експерти от двете държави. 

"Ние си даваме сметка,че това няма да бъдат преговори", каза проф. Ангел Димитров, председател на комисията по историческите въпроси.

Радев: Ценим готовността на Македония за опазване на българските войнишки паметници (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първият ни посланик в Скопие застава начело на комисията. Форматът е 7 на 7, позициите са равнопоставени, а в случай на конфликт, крайното решение ще е политическо. 

"Искам да Ви уверя, че ще направим всичко възможно да защитим нашите интереси и то по такъв начин, че да улесним приложението на договора, поне при частта за новото поколение в Република Македония", каза Димитров.

Започва деленето на история между България и Македония

България ще покаже братско отношение, но компромис с историята няма да прави. Македония от своя страна, обаче, също има своите очаквания. Пред NOVA, председателят на парламента обяви, че Македония също е готова с комисията. Най-сериозното предизвикателство ще бъде българската борба с част от учебниците в Македония, коментират историци.

"Много е важно да се създадат ясните механизми на дебати, на работа, на начини на изводи", каза външният ни министър Екатерина Захариева. Малките стъпки вече бяха поставени. Една от тях бе участието на македонски военни на парада за Деня на храбростта.

България, Гърция, Албания и Македония – на масата за преговори

Първият официален жест на обща история обаче, ще бъде след броени дни. Българската и македонската Академия на науките ще отбележат заедно деня на светите братя Кирил и Методий.

"Въпреки известните различние през последните години между историците от България и Македония има сътрудничество", каза доц. Наум Кайчев, зам.-председател на комисията по историческите въпроси. В комисията участват още бивши дипломатиу ректор на университет, учен от БАН, писател и посланик във Ватиката, както и директорът на Историческия музей.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.