Българската страна е притеснена, че 120 хиляди шофьори ще останат без работа

Премиерът Бойко Борисов е провел спешни телефонни разговори с френския президент Еманюел Макрон, както и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Темата - рестриктивните мерки, които Европа смята да наложи за българските превозвачи. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски. По думите му в момента се обсъждат варианти за отпадане на част от ограниченията, които се въвеждат с т.нар. пакет за мобилност "Макрон". Ако те станат факт, над 120 000 български шофьори ще останат без работа, а десетки транспортни фирми ще  фалират.

Московски: Предстоят още преговори за защита на българските превозвачи

„Всички условия, които сега са заложени в пакета са страшно рестриктивни за нашите превозвачи. И ще се опитаме максимално да им защитим интереса. Още повече, че това е пакет, който ще влезе важи само за държавите от ЕС. Тук може да си зададем въпросът какво ще се случи с турските и иранските превозвачи или украинските. Да не се окаже, че тези мерки ще бъдат много по-строги и рестриктивни за българи и румънци, а пък съответно да се отвори врати за трети държави и те да не ги спазват”, заяви министър Ивайло Московски.

Румен Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш

Премиерът е поискал спешна среща с еврокомисарят по транспорта.  Борисов определи като фалшива новина появилите се информации, че президентът на Франция Еманюел  Макрон го е критикувал заради позицията му за транспортните ограничения. Било точно обратното. Борисов заяви още, че са спекулации твърденията, че чака да мине европредседателството, за да хвърли оставка. Държавата никога не е била с по-добри параметри, заяви премиерът. Критика по темата имаше и от лидера на БСП. Корнелия Нинова обяви, че кабинетът е пропуснал възможността да намери съмишленици в лицето на румънското, гръцкото, полското, испанското и португалското правителства.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.