Напрежението в бранша коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев

Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона и автобуса. Очаква се това да стане по време на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 16 и 17 май.

Борисов е провел спешни разговори с Меркел и Макрон заради превозвачите

От бранша се опасяват, че новите правила, нашумели като „Закона Макрон”, ще оставят без работа 120 000 българи. В края на миналата седмица депутатите заклеймиха бъдещите нови правила за командированите работници. И задължиха правителството да им се противопостави решително.

Московски: Предстоят още преговори за защита на българските превозвачи

„Видяхме огромната опасност за българския транспортен бранш. Още през октомври българските евродепутати излязохме с позиция, която казва, че всички тези условия – за престоя, спането в хотел - не са удачни и това ще убие бизнеса в държавите от Източна Европа”, заяви пред NOVA евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

По думите му основните двигатели на този пакет за мобилност са Франция, Германия, Австрия, Италия.

„От другата страна сме ние, румънците, Полша, Хърватия, Словения и Литва”, коментира Радев. „Огромен проблем може да създаде това на българския бизнес”.

Според новите правила всеки шофьор ще трябва да се прибира в родината си на всеки 3 седмици. Това обаче било проблем, защото понякога изчаквали на място за нов товар, за да се върнат. Освен това командировъчните трябва да са равни на тези в дадената държава. Това създавало административна тежест за фирмите.

„Това са мерки за протекция на държавите в Западна Европа, където бизнесът беше завладян от източноевропейски компании. Сега искат да си го приберат, за съжаление с несправедливи мерки”, заяви Радев.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.